«Окупанти» на дорогах

15.04.2014
«Окупанти» на дорогах

Водієві цього авто теж плювати на всіх — паркується, як хоче. (Олега РАДИКА.)

У суботу у Львові відбулася вже друга громадська акція, під час якої активісти клеїли на неправильно припарковані автівки наліпки «Я паркуюсь, як окупант» (слова наліпки зображені на тлі російського триколору). Це продовження громадської ініціативи «Мені плювати на всіх, паркуюсь, як хочу». Тільки цього разу несумлінних водіїв соромили не байдужістю, а приналежністю до окупантів.

  «Перша наша акція, яка відбувалася біля супермаркету «Ашан», викликала резонанс і на сході України, і в російських ЗМІ. Там нас звинувачували в русофобстві, — — розповідає «УМ» Олег Радик, один з активістів бригади повільного реагування «Паркувальний сектор». — Хоча ми аж ніяк не проти росіян, ми проти окупантів і водіїв, які паркуються, як «рагулі». Тож на прохання громади цієї суботи аналогічну акцію провели й у центрі Львова».

  Загалом до участі в рейді приєдналося 14 активістів, які разом виявили аж 100 «окупантів» — неправильно припаркованих автівок. Хоча в будні дні, зауважує Олег Радик, ситуація значно складніша, а несумлінних водіїв значно більшає. Проте, додає активіст, «паспорт окупанта» наклеюють не на кожну неправильно припарковану автівку, а лише на ті, що створюють аварійні ситуації.

  Цікаво, що цього разу до активістів долучилися і «даівці», які склали кілька протоколів на порушників. «Почалося все біля Оперного театру в центрі міста, — розповідає Олег Радик. — Там був скандал із власником позашляховика, який нам доводив, що має право паркуватися в неналежному місці. Тож ми покликали представника ДАІ, який не лише роз’яснив, що паркуватися там не можна, а й склав протокол на порушника. Правда, ми також з відеокамерою далеко не відходили. І за час складання протоколу всі неправильно припарковані автівки біля оперного зникли. Потім ще кілька протоколів склали. До слова, штраф за таке порушення немаленький — 500 гривень. Тож для більшої дієвості в майбутньому на таких акціях будемо співпрацювати з нашими правоохоронцями».