Вікова печаль

15.04.2014
Вікова печаль

Молодий Володимир Путін і Михайло Горбачов. (з сайта nepotrebnadzor.org.)

Захопившись «збиранням земель руських», лідер новітньої Російської імперії, схоже, не зупиниться вже ні перед чим. І коли на 1 квітня в неофіційному «Твіттері» президента Росії з’явився жарт «Володимир Путін доручив уряду підготувати проект указу про денонсацію Біловезьких угод», багато хто одразу повірив, що це правда. Хоч коментатори й жартували, що у відповідь Україна денонсує Переяславські угоди, але не відкидали й можливості цілковитої серйозності цієї заяви.

І справді, здається, все до того йде. Указу Путіна про денонсацію домовленостей, що поклали край існуванню Радянського Союзу, поки немає. Зате вже є геть нежартівлива ініціатива депутатів Держдуми Росії від фракцій правлячої «Єдиної Росії», Компартії та ЛДПР, які направили в генпрокуратуру запит із вимогою перевірити події, що відбувалися в період розпаду СРСР. І, зокрема, порушити кримінальні справи проти першого і єдиного президента Радянського Союзу Михайла Горбачова — за ухвалення рішень, спрямованих на ліквідацію держави.

За словами ініціатора перевірки, «єдинороса» Євгена Фьодорова, Горбачов «свідомо ліквідував СРСР шляхом створення неконституційних органів», порушивши радянське законодавство. А оскільки юридично наступником Радянського Союзу є Росія, то їй, мовляв, і розслідувати цей злочин, що призвів «до тяжких наслідків», яку президент Путін назвав геополітичною катастрофою. «Якщо ми розслідуємо крадіжку мішка картоплі, то вже точно повинні розслідувати такого роду масштабні злочини і дати їм правову та юридичну оцінку», — цитує Фьодорова Бі–Бі–Сі.

Саме «безкарність 1991 року», на думку однодумців Володимира Путіна, призвела до нещодавнього «перевороту» в Україні і розплодила «націонал–зрадників» у самій Росії.

Сам Михайло Горбачов назвав заклики депутатів притягти його до суду за розвал СРСР «повною дурістю». «Заклик абсолютно непродуманий і з точки зору історичних фактів абсолютно необґрунтований, — заявив 83–річний лауреат Нобелівської премії миру. — А про те, що я комусь заважаю, свідчить той факт, що за останні 20 днів кілька разів повідомляли, нібито я вже помер. Совісті немає у цих людей».

Совість, як і здоровий глузд, у головах «цих людей» точно не гостює.

А про Переяславські угоди, до речі, й справді варто подумати.

ДО РЕЧІ

У травні президенти держав–членів Митного союзу — Росії, Булорусі та Казахстану — підпишуть договір про створення з 2015 року Євразійського економічного союзу. У якому є пункти, що передбачають спільну валютну політику і фінансові ринки. Як стверджує газета «Московскій комсомолєц», проект передбачав і запровадження спільної валюти — алтина. Проте його нібито заблокував президент Білорусі Олександр Лукашенко. Переговори й обговорення тривають, тож не виключено, що до ідеї алтина ще повернуться.

У давній Росії алтином називали три копійки.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>