Референдумом по сепаратизму?

15.04.2014

Учора під час проведення погоджувальної ради парламенту в.о Президента Олександр Турчинов не виключив, що влада таки «дасть добро» на референдум щодо територіальної цілісності України. «Я переконаний, що переважна більшість українців на цьому референдумі, який може відбутися в один день з президентськими виборами, якщо таке рішення прийме Верховна Рада, висловиться за неділиму, цілісну і унітарну Україну», — заявив Турчивов.

Нагадаймо, що раніше Прем’єр Яценюк говорив про можливість проведення референдуму, але, щоправда, місцевого. Кабмін буде наполягати, аби парламент прийняв у другому читанні відповідний закон, говорив Яценюк під час виступу на Першому Національному — місцевий референдум дозволить регіонам успішніше розв’язувати їхні проблеми. Що ж стосується всеукраїнського опитування громадян, то про нього центральна влада говорить вперше.

За Конституцією, для проведення загальонаціонального референдуму необхідно зібрати 3 мільйони підписів, але це не проблема в умовах, коли кандидати в президенти вже розгорнули свої штаби, вважає політолог Вадим Карасьов. «Референдум потрібен. Питання про певну зміну дизайну держави має бути розглянуто — це сприятиме збереженню її цілісності. Одночасне ж проведення референдуму з президентськими виборами простимулює людей на Сході проголосувати ще й за нового главу держави — таким чином, вірогідність проведення виборів збільшується», — вважає він.

А от його колега Віктор Небоженко категорично з цим не згоден, хоч і виступає за демократію, а референдум — один з її інструментів. «Проводити референдум під тиском іноземної держави є помилкою. Бо після цього декому захочеться ще й федералізацію, а це призведе до додаткового розколу. Україна — унітарна держава і мусить перебувати в кордонах, визначених ще у 1991–му в Біловезькій Пущі», — обґрунтовує він свою позицію.