НОВИНИ ПЛЮС

11.04.2014

Китайська економіка загальмувала

Обсяги китайського експорту та імпорту різко впали — на 6,6% у березні порівняно з аналогічним періодом минулого року. Це є ознакою певної рецесії у другій за розмірами економіці світу, зазначає Бі–Бі–Сі. Імпорт знизився на 11,3% у порівнянні з березнем минулого року.

Китайський експорт падає вже другий місяць поспіль, і в лютому цей показник узагалі сягнув рекордних 17,1%. Щоправда, однією з причин було те, що в лютому китайці святкували Новий рік за східним календарем, тому багато підприємств тривалий час були зачинені. Але падіння експорту два місяці поспіль у КНР зафіксовано вперше з 2009 року.

Парламентські вибори в Індонезії

Позавчора в найбільшій мусульманській країні світу Індонезії відбулися парламентські та місцеві вибори. Офіційні результати голосування в розкиданій на островах країні буде оголошено аж у травні. За даними екзит–полу, лідирує опозиційна Демократична партія боротьби, яку підтримали 19–20% виборців. Для того аби її лідер Джоко Відодо автоматично отримав право балотуватися на президентських виборах 9 липня цього року, політична сила повинна набрати не менше 25%. Друге місце посідає також опозиційна партія «Голкар», а на третьому — Партія великого індонезійського руху. Краще, ніж очікувалось, виступили на виборах ісламістські партії, які разом набрали приблизно третину голосів. Підтримка правлячої на цей час партії президента Індонезії Сусіло Бамбанга Юдхойоно впала на половину. Сам Юдхойоно не зможе брати участі у наступних президентських виборах, оскільки відбув на цій посаді дозволені Конституцією дві каденції.

Кім Чен Ина знову обрано лідером КНДР

Кім Чен Ина переобрали лідером Північної Кореї. На посаді Першого голови Національного комітету з оборони його затвердила Верховна народна асамблея. Інших кандидатів не було. Напередодні стало відомо, що за останні кілька днів до цього молодий лідер КНДР позбавився 11 високопосадовців — декого було страчено, інші опинилися в концтаборах. Остання жертва — колишній заступник міністра громадської безпеки О Санг Хон, якого спалили з вогнемета. Як стверджує найбільша газета Південної Кореї «Чосун Ілбо», Кім Чен Ин стратив його власноруч. У такий самий спосіб торік було страчено заступника міністра оборони — за те, що той недостатньо ревно дотримувався жалоби за попереднім очільником КНДР, батьком нинішнього вождя Кім Чен Іром. За непідтвердженими даними, останнім часом було також заарештовано близько 200 армійських офіцерів та понад тисячу членів їхніх родин — за звинуваченням у підготовці державного перевороту. «Чосун Ілбо» повідомляє, що це друга хвиля започаткованих Кім Чен Ином політичних чисток. Жертвами першої стали члени його власної родини та віддані співробітники. За інформацією газети, запланована і третя хвиля, яка зачепить членів регіональних структур комуністичної партії.

Російські десантники тренуються в Арктиці

Уперше в історії російські десантники успішно висадилися на кригу Північного Льодовитого океану, неподалік полюсу, повідомляє «Євроньюз». Їхня евакуаційно–рятувальна операція в районі полярної станції «Борнео» передбачає багатокілометрові переходи арктичною пустелею. Десантники опановують використання снігоходів та собачих упряжок для евакуації постраждалих в умовах Арктики. Також солдати випробують новий комплект арктичного обмундирування.

Москва оголосила Арктику зоною своїх національних інтересів. За право видобувати чималі поклади енергоресурсів у цьому регіоні Росія суперничає із Канадою, Норвегією, США і Данією.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>