Неадекватність без права на виправдання

11.04.2014
Неадекватність без права на виправдання

Цього разу намагання російської делегації застосувати свій вплив на різні політичні групи у ПАРЄ зазнали фіаско: за позбавлення РФ права голосу до кінця року проголосували 145 зі 188 зареєстрованих делегатів. (Володимира Ар’єва.)

У боротьбі з неадекватним російським агресором Україна здобула ще одну перемогу на міжнародній арені. Дії Росії щодо анексії Криму, концентрації військ на кордонах та інші безпосередні й опосередковані прояви агресії колишнього «старшого брата» щодо суверенної сусідки рішуче засудила Парламентська Асамблея Ради Європи. І це при тому, що в ПАРЄ, яка об’єднує парламентаріїв із різними політичними поглядами, з 47 дуже різних країн, позиції російської делегації завжди були сильні. Втім, цього разу це їй не допомогло — якщо позавчора Асамблея рішуче захистила Україну, то вчора ще щільніше взялася за Росію, позбавивши її представників права голосу до кінця поточного року. Українці пропонували виключити росіян із ПАРЄ взагалі, але до цього не дійшло. Попри різку критику й несприйняття, європейці все ще залишають російському керівництву можливість «одуматися».

«І негайно виведіть із Криму війська!»

«Асамблея рішуче засуджує російську військову агресію і анексію Криму, які є явним порушенням норм міжнародного права, зокрема положень Статуту ООН, Гельсінського акту ОБСЄ та Статуту й основних правил Ради Європи», — наголошується в резолюції під назвою «Останні події в Україні: загрози функціонуванню демократичних інститутів», яку ПАРЄ ухвалила в середу.

У документі наголошується, що, «на думку Асамблеї, жоден із аргументів, які використовує Російська Федерація для виправдання своїх дій, не відповідає дійсності». І ультраправі сили не захоплювали центральну владу в Києві, і жодної безпосередньої загрози для прав російськомовної етнічної меншини в Україні, «в тому числі й навіть особливо в Криму», не було. У ПАРЄ завдяки нашим делегатам та спостережним місіям уже добре знають, що насправді в Криму від дискримінації потерпали українці, а не навпаки — досить лише порівняти кількість україномовних та російськомовних шкіл і української та російської преси на півострові.

«Асамблея вважає, що прагнення до відокремлення (Криму) і приєднання його до Російської Федерації було ініційовано та спровоковано російською владою під прикриттям військового втручання», «висловлює серйозну стурбованість у зв’язку з нарощуванням російської військової присутності на кордоні з Україною» і «рекомендує державам, які підписали Будапештський меморандум, а також іншим зацікавленим державам Європи розглянути можливість укладання реальних угод із питань безпеки для забезпечення незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України».

А також «різко заперечує проти будь–яких пропозицій щодо федералізації України, оскільки це призведе до значного ослаблення єдності і стабільності держави». При цьому Києву рекомендують зміцнити роль органів місцевого самоврядування і розробити стратегію децентралізації управління.

Принагідно ПАРЄ жорстко засудила дії попередньої влади щодо застосування вогнепальної зброї проти протестувальників на Майдані і наголосила на необхідності ретельного розслідування всіх смертей та випадків порушення прав людини під час тих подій.

Уже під час обговорення в сесійній залі у резолюцію з ініціативи української делегації було внесено одну надзвичайно важливу поправку, яка звучить так: «У зв’язку з денонсацією Російською Федерацією угод, укладених у 1997 році щодо Чорноморського флоту, розміщеного в Криму, ПАРЄ закликає Росію негайно вивести свої війська з Криму». Її підтримали 140 парламентаріїв при 32 «проти», а загалом за текст резолюції проголосували 154 депутати.

«Це була найжорсткіша рубка в Асамблеї за останні багато років, але результат на табло! Вітаю всіх!» — потішився у «Фейсбуці» нардеп від «Батьківщини» Володимир Ар’єв.

Протест без права голосу

Учора зранку депутати Держдуми Росії, які ще за день до того кпинили й принижували українських колег, поспіхом пакували речі і виїжджали з готелю, де зупинилися у Страсбурзі. У подальшій роботі сесії ПАРЄ вони вирішили участі не брати. «Ми залишаємо цю сесію на знак протесту і залишаємо за собою право розглянути питання про подальшу участь Росії в Парламентській Асамблеї Ради Європи», — заявив член делегації Олександр Пушков. А один із найбільших українофобів Держдуми Леонід Слуцький уточнив, що «червоною лінією», після перетину якої РФ відмовляється від подальшої участі в сесії ПАРЄ, стала «поправка номер 7, яка позбавляє російську делегацію працювати у спостережних місіях і працювати в керівних органах ПАРЄ».

І справді, після вчорашнього ухвалення чергової резолюції Асамблеї Росія втратила таке право. Для внесення поправки, яка передбачала повне припинення повноважень російської делегації, не вистачило кількох голосів. Хоча, крім української, на цьому наполягали й деякі інші делегації. Зокрема, представники Грузії акцентували увагу на тому, що коли Росія у 2008 році окупувала Південну Осетію та Абхазію, ПАРЄ також ухвалювала резолюції, які Кремль так і не виконав. «Це дає відчуття безкарності Росії. Треба карати за неадекватну поведінку», — наголошували грузини.

Проте інші делегації зрештою вирішили залишити Москві шанс, тож російську делегацію позбавили права голосу та участі у місіях і керівних органах до кінця року.

У 2015–му, згідно з правилами ПАРЄ, на початку нової сесії розглядатиметься питання про підтвердження повноважень усіх делегацій. Якщо до того часу Росія це заслужить, право голосу їй повернуть.

СТАРІ МЕТОДИ

Поки депутати від «Батьківщини» Сергій Соболєв та Володимир Ар’єв виступали в Страсбурзі на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, їхні картки «засвітилися» й навіть «голосували» у Верховній Раді.

«Питають. Відповідаю. Я залишив картку на прохання фракції. Так, зробив це спеціально. Просив без потреби не використовувати, — прокоментував ситуацію Ар’єв у своєму «Фейсбуці». — Так, винен, з точки зору чистоти процедури. Але в умовах майже військових, я вважаю, не до чистоплюйства.

Вину визнаю, нестиму відповідальність. Але на терезах — рішення державної ваги. Доводиться обирати між зрадою інтересів держави та суспільним осудом. Обрав останнє».

Нагадаємо, згідно з Конституцією, кожен народний депутат повинен голосувати за себе особисто.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>