В мери — після другого туру

11.04.2014

Хоча вчорашній парламентський день й обіцяв бути вельми напруженим і навіть непродуктивним, кілька важливих законів нардепи все ж ухвалили. А почалося все з ультиматуму «регіоналів» та комуністів, які пригрозили не брати участь у голосуванні, доки не будуть амністовані затримані на сході сепаратисти. У відповідь на це в.о. Президента Олександр Турчинов пообіцяв позбавити кримінального переслідування тих, хто добровільно складе зброю. Незважаючи на запевнення Турчинова, комуністи все ж покинули зал засідань. Далі нардепи працювали вже без них.

У першій половині дня вони встигли ухвалити у першому читанні законопроект, про який так багато говорилося останнім часом. Це документ Миколи Катеринчука щодо запровадження виборів мерів великих міст (від 500 тисяч населення) у два тури. «За» проголосували 245 народних депутатів. Законопроектом передбачено, що обраним міським головою вважатиметься кандидат, який набрав більше половини голосів виборців від числа тих, хто взяв участь у голосуванні. Якщо ж на це не спромігся жоден кандидат, проводиться другий тур виборів між двома кандидатами, які набрали найбільшу кількість голосів виборців.

«Покінчивши» з мерами, парламент узявся за визначення засад діяльності парламентської опозиції. У першому читанні було прийнято відповідний законопроект — його підтримали 232 депутати. Під час його обговорення Олег Тягнибок наголосив, що опозиція має бути «співвідповідальною» за події в державі. А Анатолій Кінах наголосив на необхідності того, аби опозиція спрямовувала зусилля на контроль за владою, була джерелом альтернативних поглядів, але не працювала на «руйнацію держави, територіальної цілісності та економіки». Водночас Олег Зарубінський зазначив, що хоча «питання є проблемне з точки зору світового досвіду, сьогодні варто в першому читанні проголосувати за цей законопроект». Він також висловив застереження, щоб документ не був «прикриттям певних кулуарних домовленостей».

Наприкiнцi ранкового засідання ВР 226 голосами «за» схвалила закон про державні закупівлі, який відкриє інформацію про них для громадськості. Зазначимо, що закон поширюється на всі компанії, де держава володіє 50% і однією акцією, що дозволить, за словами Прем’єр–міністра Арсенія Яценюка, контролювати всі закупівлі в енергетичній сфері. Закон фактично ліквідовує закупівлю в одного учасника, якою вона була досі. Ним розкривається вся інформація щодо того, як здійснюється тендер, хто бере у ньому участь та на яких умовах. А громадськості надається право бути присутньою на проведенні тендерів.