З Майдану — на лондонський аукціон

11.04.2014

Днями у Лондоні відбувся весняний аукціон сучасного мистецтва Phillips «Під впливом» (у нетверезому вигляді). З молотка продали дві роботи молодих українських художників Романа Мініна з Харкова та Назара Білика з Києва. Графіку Романа Мініна «Нагорода за мовчання» (2014) продали за 5150 доларів. Робота була створена під час подій, пов’язаних з акціями протесту на Майдані, і присвячена їм.

Художник вважає, що українцям необхідно навчитися розуміти один одного і «розширювати свій світогляд, а не звужувати його». «Нехай нагородою за мовчання буде шанс знову прийняти один одного такими, якими ми є, і повернути взаємну повагу і любов», — заявляє Мінін.

Коли Романа запитали, що Майдану робити далі, художник зізнався: «Говорив з багатьма колегами і знайомими щодо ситуації в країні, та все одно не можу сформулювати своєї думки про її вирішення. Мені здається, що кожне слово зараз — поліно у багаття війни. Тому я створив роботу «Нагорода за мовчання» — це все, що я можу сказати про події в Україні».

Роман Мінін народився у Донецькій області у сім’ї шахтаря, закінчив Харківську академію мистецтва та дизайну. Основна тема його творчості — це гірська індустрія Донбасу, життя шахтарів у закритій соціальній системі. Його графіка носить гостросоціальний характер, є наочною ілюстрацією експлуатації людини в капіталістичній ринковій системі. У 2008 році виставку Романа Мініна в Донецьку закрили з великим скандалом. Місцеві чиновники тоді власноруч зривали картини зі стін Донецької обладміністрації, нарікаючи на те, що Мінін глузує зі «світлого образу» українського робітника.

Друга робота, яку продали на аукціоні в Лондоні, — пластична інсталяція «Прояв» (2010) скульптора Назара Білика. Її придбали за 8250 доларів. Ця скульптурна композиція вже не вперше представлена на Phillips. У грудні 2013 іншу версію з цієї серії, що складається з 10 частин, продали майже за 12 тисяч доларів.

Назар Білик — молодий український скульптор. Народився у Львові, живе і працює в Києві. У Києві, на Пейзажній алеї, стоїть одна з найвідоміших його робіт — «Дощ». Це двометрова бронзова скульптура чоловіка, на обличчі в якого крапля води зі скла.