Хід конем

10.04.2014

Львівська обласна шахова федерація виступила з заявою, в якій висловлює своє ставлення до подій у країні та до позиції деяких російських шахістів щодо анексії Криму. У своїй заяві, опублікованій на сайті, львівські шахісти подякували Гаррі Каспарову за його підтримку України. Натомість львівських шахістів позиція інших російських спортсменів, м’яко кажучи, здивувала. «У шовіністичному полоні російської пропаганди опинилися деякі видатні шахісти, зокрема 12–й чемпіон світу Анатолій Карпов, Аліса Гальямова і колишній громадянин України гросмейстер Сергій Карякін, який навіть зухвало заявив, що його батьківщина емігрувала в Росію за його прикладом», — йдеться в заяві львівських шахістів. Відтак тих колег, які підтримали анексію Криму, місцева федерація вирішила оголосити персонами нон–ґрата у Львові.

  «Річ у тім, що шахісти України активно підтримували Майдан, навіть проводили там змагання, — коментує «УМ» Адріян Михальчишин, віце–президент Львівської шахової федерації. — На наш бік стали в усьому світі. Серед шахістів є такий лозунг: «Ми всі — одна сім’я», тож завжди допомагаємо один одному. Тому ми не розуміємо позиції деяких російських шахістів із приводу анексії Криму. Не розуміємо, як можна мати навіть такі думки і як можна підтримувати знищення України? Ми прийняли рішення, що поки в Україні фактично триває війна, ми утримаємось від усіх контактів із російськими шахістами. Адже, як бачимо, в Росії створили таку атмосферу, яка дуже впливає на свідомість людей».

  «Агітація за так званий «референдум», — наголошується в заяві, — до якого вдалися в Криму Карпов і Карякін, суперечить Конституції України і нормам міжнародного права, що підтвердили Венеціанська комісія та Генеральна Асамблея ООН. На нашу думку, це є підставою для оголошення цих трьох громадян Росії персонами нон–ґрата в Україні. Львівська федерація ініціює цей процес, оголошуючи їх небажаними гостями в шахах Львівщини, і закликає обласні шахові федерації приєднатися до нашої ініціативи та оголосити їх персонами нон–ґрата на шахових заходах у межах України».