Велика палиця не завадить

10.04.2014
Велика палиця не завадить

Держсекретар США Джон Керрі.

Захід серйозно занепокоєний мітингами сепаратистів у східних областях України. І, попри всі окозамилювальні заяви Росії в стилі «ми тут ні при чому», світові політики не мають сумнівів у тому, чиї вуха насправді стирчать із захоплених терористами облдержадміністрацій та інших установ.

«Ми пильно стежимо за подіями в Україні. Все, що ми бачили за останні дві доби з боку російських провокаторів та агентів, які діють у Східній Україні, свідчить: їх заслали туди, щоб сіяти хаос. І це абсолютно неприйнятно. Це спроба Кремля дестабілізувати ситуацію в суверенній державі та створити там штучну кризу», — заявив держсекретар США Джон Керрі, виступаючи на слуханнях щодо російсько–українського конфлікту в комітеті із закордонних справ Сенату.

За словами очільника зовнішньополітичного відомства Сполучених Штатів, Вашингтон готовий застосувати проти Росії будь–які необхідні санкції, якщо вона не змінить свою поведінку щодо України.

Водночас сенатори розкритикували Держдеп за «нерішучість у спілкуванні з Кремлем». «Щодо України. Мій герой, Тедді Рузвельт, казав — говори м’яко, але тримай велику палицю. А ви говорите різко й тримаєте маленьку палицю. Думаю, американський народ і, що важливіше, український народ мають знати, чому ж ми не дамо їм трохи зброї для самозахисту в разі нового вторгнення», — цитує телеканал ICTV республіканця Джона Маккейна.

Білий дім, у свою чергу, й досі сподівається бодай на якусь деескалацію конфлікту. І покладає в цьому сенсі великі надії на переговори Росії та України за участю США і ЄС, на які Москва погодилася кілька днів тому. Розпочати їх планується протягом 10 днів.

А ТИМ ЧАСОМ...

Європейська комісія створила групу підтримки України. Як повідомив у поширеній із цього приводу відеозаяві президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу, метою цієї групи є допомога і сприяння Україні не тільки фінансово, а й технічно.

За словами Баррозу, зараз «важливо надати підтримку як політичним, так і економічним реформам, необхідним для того, щоб Україна стала сильною, незалежною, сучасною країною». Група підтримки є доповненням до фінансового пакета допомоги Україні в розмірі 11 мільярдів євро, який Євросоюз пообіцяв Києву в березні, і підписання політичної частини Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

«Я хочу наголосити, що Європейський Союз стоїть пліч–о–пліч з Україною. Ми віримо, що Україна може бути незалежною, стабільною, міцною, демократичною та процвітаючою країною», — наголосив очільник ЄК.

За інформацією газети «Коммєрсант», Євросоюз також підготував розширений список громадян Росії, до яких можуть бути застосовані подальші санкції. У перелік під назвою «Невичерпний список російських осіб і організацій, відповідальних чи причетних до дій або рішень, які підривають чи загрожують територіальній цілісності, суверенітету й незалежності України» входять 107 осіб — фактично все політичне керівництво РФ — та п’ять організацій.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>