Міцні обійми Мадрида

10.04.2014

Іспанський парламент сказав остаточне «ні» намірам Каталонії щодо проведення референдуму про незалежність від Мадрида. Як повідомляє «Євроньюз», за таке рішення проголосували 299 депутатів, і лише 47 підтримали петицію про проведення референдуму.

Влада Каталонії, регіону, що має широку автономію, планувала провести референдум 9 листопада. Але для того, аби він був легітимним, потрібна згода центральної влади.

«Як голова уряду я є і буду очільником усієї країни. Я відстоюю статус Каталонії у складі Іспанії, оскільки не можу уявити собі Іспанію без Каталонії, так само як і Каталонію поза Іспанією і поза Європою», — заявив прем’єр–міністр країни Маріано Рахой.

Раніше Конституційний суд Іспанії постановив, що сама ідея такого референдуму суперечить основному закону країни.

Однак сепаратисти не здаються: «Це не остаточна крапка. Це новий параграф, із цього болючого «ні» каталонська влада почне пошук нових легальних шляхів досягти нашої мети, а їх є багато. І ми зможемо здійснити своє волевиявлення в листопаді та, попри все, дати каталонцям можливість самим визначати своє політичне майбутнє», — парирував президент Каталонії Артур Мас.

«Ми дуже легко можемо собі уявити політичний процес на зразок того, як він тепер відбувається у Шотландії. Це дуже просто: один стіл, два крісла, папір із ручкою, наявність політичної волі та політичного відчуття», — заявила представниця каталонських лівих Марта Ровіра. У Шотландії, нагадаємо, також відбудеться референдум про незалежність, на який після тривалих переговорів дала згоду британська влада (інакше плебісцит також був би нелегітимним).

На тлі важкої економічної кризи каталонці все частіше висловлюють невдоволення розподілом доходів у країні, адже їхня автономія є найбагатшою в Іспанії й виробляє приблизно чверть загального ВВП країни, отримуючи з держбюджету значно менше.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>