Митниця повертає вчорашніх

09.04.2014
Кабмін вирішив ліквідувати Міністерство доходів і зборів. Податкова та митна служби знову мають бути розведені у просторі та часі. Поки працює ліквідаційна комісія, у багатьох колишніх начальників з’явився шанс повернутися на керівні посади. А покарання за колишні гріхи — списати на репресії злочинного режиму.

Останнім часом у керівництві митної служби інтенсивно лобіює свою кандидатуру Володимир Мусієнко. Як кажуть його колеги, він позиціонує себе як «жертва режиму», який свого часу змушений був піти з митниці через переслідування. Вони стверджують, що з огляду на тривалу роботу Володимира Мусієнка на керівних посадах у центральному апараті Держмитслужби та кількох митницях можна говорити про його досвід і вміння знайти потрібних людей у потрібному місці.

Ось окремі сторінки трудової біографії: 2003 рік — начальник відділу Оперативної митниці, 2005 рік — керівник підрозділу селекції ризиків Центрального бюро ризиків та аудиту, 2008 рік — начальник відділу координації та контролю оперативної діяльності Держмитслужби, 2010 рік — заступник директора департаменту організаційно–інспекційної діяльності Держмитслужби, фактично радник тодішнього голови митного відомства Валерія Хорошковського, 2012 рік — начальник митного поста «Київ — спеціалізований» Київської регіональної митниці (потім — головний інспектор).

На цьому етапі трудової діяльності Володимира Мусієнка варто зупинитися детальніше. У жовтні 2012 року з’явилося звернення підприємства «ІН ТАЙМ» щодо протиправних дій начальника митного поста «Київ — спеціалізований». (Копія результатів службової перевірки є в розпорядженні редакції.) Фірма «ІН ТАЙМ» є недержавним оператором поштового зв’язку, що пересилає міжнародну посилкову пошту на адреси фізичних осіб.

Після того як було виявлено факт викрадення вантажів підприємства «ІН ТАЙМ», Володимир Мусієнко перевівся з посади начальника митного поста «Київ — спеціалізований» на посаду головного інспектора.

У листопаді 2012 року прокуратура Оболонського району Києва порушила кримінальну справу №55–4257 за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України «Одержання хабара». Вироком від 24 грудня 2012 року чотирьох посадових осіб митного поста «Київ — спеціалізований» визнано винними у вчиненні злочину та призначено покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати атестовані посади у правоохоронних органах та посади, пов’язані з виконанням функцій представника влади, строком на три роки. Й лише начальник уник відповідальності — Володимира Мусієнка було звільнено з митних органів... у порядку переведення на роботу помічником–консультантом народного депутата.

Однак уже в липні 2013 року він повертається у митницю на солідну посаду — стає начальником відділу контролю митної вартості та митних платежів Управління податкового та митного аудиту Головного управління Міндоходів у Київській області.

Цікаво відзначити, що до лютого 2014 року керівництво Київською митницею здійснював Сергій Гіла, який нині перебуває у Криму та визначений керівництвом Федеральної митної служби Російської Федерації як представник цієї служби на півострові. Тобто ще в лютому цього року Володимир Мусієнко у співпраці із Сергієм Гілою контролював перерахування податків і митних зборів у дотичному регіоні.

Однак цей факт не завадив Міністерству доходів і зборів України, яке зараз перебуває на стадії ліквідації, призначити Володимира Мусієнка керівником аналітично–оперативної робочої групи зі здійснення он–лайн моніторингу баз даних Міндоходів (зокрема, бази даних митних декларацій) для виявлення можливих ризиків порушення законодавства України з питань державної митної справи при здійсненні зовнішньоекономічних операцій. Відповідне розпорядження 31 березня підписав заступник міністра доходів і зборів Віталій Науменко.

Як кажуть співробітники служби, Мусієнки для митниці — прізвища відомі й не викликають, чесно кажучи, негативних асоціацій серед колег — на відміну від головного «репресованого» претендента на керівну посаду. Показовим є факт роботи в митних органах Олексія Мусієнка — брата Володимира Мусієнка. На цей час Олексій Мусієнко — заступник начальника митного поста «Східний» Київської міжрегіональної митниці. Під час окупації Криму він перевівся з посади начальника митного поста «Керч» Кримської митниці. Син Олексія Мусієнка Ігор Мусієнко працює на митному посту «Столичний» Київської міжрегіональної митниці, донька Олена Агеєва працювала у Департаменті митної справи Міндоходів.

Словом, отака династія «сталеварів»…

ДОВІДКА

24 грудня 2012 року Президент України Віктор Янукович підписав указ про реорганізацію Державної податкової служби та Державної митної служби в Міністерство доходів і зборів.

18 березня 2013 року Президент Віктор Янукович видав указ про Міністерство доходів і зборів України.

1 березня 2014 року Міністерство доходів і зборів ліквідоване постановою Кабінету Міністрів. Цією ж постановою відновлено діяльність Державної податкової служби та Державної митної служби.