Юлія Тимошенко: Джерело агресії на Донбасі потрібно викорінити раз і назавжди

09.04.2014
Юлія Тимошенко: Джерело агресії на Донбасі потрібно викорінити раз і назавжди

Тимошенко як ніхто розуміє потреби Донбасу. (УНІАН.)

Кандидат у президенти Юлія Тимошенко змушена перервати підготовку до президентських перегонів. Хоча, на думку провідних політологів, наразі кожен небайдужий політик має не відсиджуватися у Києві, а бути в «гарячих точках». Нині такими неспокійними територіями стали одразу три області на сході країни — Донецька, Луганська та Харківська.

Бліц–візит Тимошенко до Луганська й Донецька вкотре засвідчив її принципову й рішучу позицію: державні інтереси передусім. Їй важливо упевнитись на власні очі, що насправді відбувається у східних регіонах. Вона готова взяти ситуацію під особистий контроль і запобігти будь–яким спробам Кремля розколоти країну.

Про те, що події на сході країни — наслідок грубої пропаганди Москви, Юлія Тимошенко заявила у перший день перебування в шахтарському краї: «Те, що відбувається у Донецькій області, нагадує штучні дикі декорації. Захоплення адміністративних будівель управління СБУ в Донецькій області інспіровані зовні та проводяться під керівництвом спецслужб РФ». От тільки російські спецслужби поквапились із втіленням «кримського сценарію» на Сході: сепаратистські дії не підтримуються донеччанами, які налаштовані на мирне життя у єдиній, неподільній державі.

Юлія Тимошенко зустрічалася і з пересічними громадянами. Навіть за досить короткий термін перебування на Донеччині й Луганщині чітко усвідомила настрої мешканців регіону. Після анексії Криму тут збагнули, що сепаратизм на їхніх територіях — це не що інше, як тероризм. Тож йому треба дати рішучу відсіч, причому не зволікаючи. Для цього є всі можливості. «Є стовідсоткова готовність та розуміння як впоратися з агресією, яка заважає жити», — заявила Юлія Тимошенко.

Хто ж насправді розхитує Донецьк, Луганськ та Харків? Кому не дає спокою нав’язлива ідея референдуму про відокремлення, створення народної республіки всередині суверенної держави? На переконання Тимошенко, сепаратистів, які діють у Донецьку, можна поділити на дві групи: працівники спецслужб Росії та агресивні найманці. Насправді, їх не так багато. Дарма російські телеканали зчинили галас про стотисячні мітинги, на яких мешканці східних областей слізно благають Росію визволити їх «з ярма неволі». Шість сотень агресивно налаштованих молодиків, котрі боягузливо ховають обличчя під масками — це не весь Схід. Це терористи, ладні за тисячу російських рублів викрадати зброю з приміщення СБУ, підбурювати до штурму державних будівель. Один з телеканалів показав кадри, як поквапливо «сепаратисти» перераховують купюри, простягнуті чужою рукою.

Охочі заробити в такий спосіб мають чітко усвідомити, що у влади є важелі, щоб побороти таке явище, як сепаратизм, що межує з тероризмом. Головне, аби центри нестабільності були ліквідовані мирним, законним, і що важливо — ефективним шляхом. Про це Юлія Тимошенко говорила і в Донецьку, і в Луганську.

«Я впевнена, що найближчим часом мирним шляхом правоохоронні органи зроблять усе, щоб це джерело агресії було викорінено раз та назавжди, тому що воно штучне, тому що воно не підтримується донеччанами, тому що воно привнесено ззовні», — наголосила Юлія Тимошенко і додала, що відновлення стабільності у східних регіонах — лише питання часу.

Уряд також вживає заходів щодо стабілізації ситуації на сході України і не виключає силових акцій проти озброєних сепаратистів. «Ці кроки мають бути рішучими, але у правових рамках і межах. Час переходити на найвищий рівень рішучості та жорсткості. Досить перемовин та сантиментів. Не вистачало ще, щоб кілька заїжджих туристів вирішували долю двомільйонного регіону» — заявив відомий політолог Віталій Бала.

Влада теж відкидає будь–які спроби перемовин. На найближчому засіданні парламенту головним питанням буде заборона діяльності політичних партій та громадських організацій, що сповідують сепаратизм, а значить — працюють на агресора, діють проти власної держави та її народу. Відповідного закону чекає українське суспільство. На посиленні відповідальності за сепаратизм та інші злочини проти держави наголосила і Юлія Тимошенко. Вона запевнила, що «сьогодні в державі є всі необхідні сили для швидкої та адекватної протидії сепаратистам та диверсантам». Тож на кримський сценарій ініціаторам розколу України розраховувати не варто.

При цьому лідер «Батьківщини» добре розуміє потреби Сходу. Адже й сама народилася на Дніпропетровщині. Отже пообіцяла: закон про регіональні мови залишається у дії. А на часі — суттєва реформа, що децентралізує владу та перестане витягувати з регіонів до центру зароблені на місцях гроші. Тільки такий підхід, на думку Тимошенко, зможе стабілізувати ситуацію у проблемних областях надовго і всерйоз.