АRT–мами? Це — про вас!

08.04.2014

«АRТ–мама» — це назва конкурсу, який ініціювали сумські жінки — мами прийомних родин. Їх підтримав Центр підтримки і розвитку родини «Калинове гроно». Відтак почалася творча робота в сім’ях, причому сім’ях різних: звичайних, багатодітних, замісних. Напередодні Великодня вироби учасників конкурсу будуть виставлені в одному з сумських залів, аби всі побачили, наскільки талановиті українські мами, особливо — якщо вони творять разом із дітьми.

Ользі Мартиненко, мамі з Путивля, яка виховує одного свого та трьох прийомних дітей, ідея творчого заходу спала на думку невипадково. Тамтешні жінки раніше практично не долучалися до акцій «Калинового грона». Минулого ж року кілька юних путивлян за підтримки своїх родин взяли участь у обласному конкурсі соціальної реклами «Кожна дитина має право на родину», який організував Центр підтримки і розвитку родини разом із обласним Центром позашкільної освіти та роботи з талановитими дітьми. «Ми вирішили тоді, що не будемо запрошувати переможців до себе, — каже керівник «Калинового грона» Ніна Чернявська. — Краще самим поїхати до району, де знайдемо багато успішних учасників. Ним виявився Путивль. Нас це привабило ще й тому, що у районі поки не було нашого осередку».

У Путивлі наприкінці року вийшло невелике, але дуже тепле свято. Найбільше, чим були вражені переможці та їхні мами, — нагороди від «Калинового грона». Не банально звичні, а унікальні: переможцям подарували футболки з яскравим відбитком власних конкурсних малюнків і такі ж календарі.

Ольга Мартиненко говорить: «Замислилася тоді: а мами ж так багато вміють! Так, передусім для оточення і для домашніх вони — кухарки, няньки, пралі, прибиральниці. Але ж ми виховуємо чи принаймні повинні виховувати і красою, і любов’ю...» Сама Оля, наприклад, чудово вишиває бісером, інші мами уміють своє. То чому не поділитися майстерністю і любов’ю, особливо у наш час, коли цього так бракує? Тоді вона вперше й набрала телефон Ніни Чернявської.

Ольгу підтримала подруга–путивлянка Інна Балашова, лідер «Калинового грона» у Конотопському районі Тетяна Тютюнник, сумська мама Алла Мельник і багато інших. Банально, але ж справді — не хлібом єдиним... І вже сьогодні для участі в акції принесено чимало робіт, причому таких, що Ніна Чернявська схиляється відмовитися від конкурсу — ну як серед чудового вибрати краще? — а просто зробити виставку всіх творів, бо вони того варті.

Експозиція виробів сумських родин відбудеться у рамках традиційного вже Тижня взаєморозуміння, який «Калинове гроно» цього року проводить під девізом «Ми всі різні, але кожен із нас заслуговує на повагу». n