Квиток для Небесної сотні

08.04.2014

Свій внесок у цю добру справу зробили і актори Черкаського обласного драматичного театру імені Тараса Шевченка. У законний вихідний вони вийшли на сцену і зіграли благодійну виставу «Дума про братів неазовських» за однойменним твором Ліни Костенко, присвятивши її загиблим героям Євромайдану.

«Я люблю наш театр, добре знаю його репертуар і відвідую практично всі його прем’єри. А сьогодні прийшла, бо дізналася про цю благодійну акцію», — каже «Україні молодій» черкащанка Ніна Ковтун. Жінка зізнається: на благодійному спектаклі глядачі повністю заповнили зал, каже, багато епізодів, які актори талановито зіграли, взяли її за душу, бо з діями на сцені театру вона асоціювала події, що відбувалися під час революції на столичному Майдані.

Як розповів нашій редакції директор Черкаського драмтеатру Володимир Осипов, зібрані кошти, а це 9 тисяч гривень, колектив вирішив передати родині 30–річного Юрія Пасхаліна, який був серед перших десяти загиблих героїв Небесної сотні 19 лютого («УМ» писала про цього героя, уродженця черкаського міста Сміла).

Тим часом у Черкасах продовжують збирати кошти для пам’ятника героям Небесної сотні, яким мають замінити дерев’яний хрест, встановлений у центрі міста не так давно. Ще один пам’ятник Героям буде встановлено у Холодному Яру неподалік тисячолітнього дуба Максима Залізняка, поруч із храмом Петра Калнишевського. На замовлення черкаських меценатів його виготовляє черкаський митець Микола Теліженко.

Також черкащани вирішли встановити пам’ятні дошки на фасадах шкіл, де вчилися загиблі герої Євромайдану, — Юрію Пасхаліну у Смілі, Юрію Паращуку в Тальному, Віктору Чернецю в селі Подібна Маньківського району.