Книги з Майдану

08.04.2014
Книги з Майдану

Книжки з Майдану отримали вже понад 120 бібліотек України. (з сайта vsiknygy.net.ua.)

Несподіваним чином вирішили вшанувати активісти і волонтери Майдану пам’ять Небесної сотні. У кожен населений пункт, звідки родом герої, була відправлена посилка із книгами, на кожній з яких стоїть штамп «Бібліотека Майдану».

«Нас підтримали звичайні кияни і деякі письменники. Окремі видавництва привезли цілі стоси літератури», — каже волонтерка бібліотеки, києвознавець Владислава Осьмак.

«УМ» скористалася нагодою поспілкуватися з тими, хто підтримав акцію. Поетка Тетяна Крижанівська принесла кілька книжок, серед яких і збірка «Обітована» її покійного чоловіка поета Івана Козаченка. «Це дуже хороша акція. Я рада, що книжки мого чоловіка, який родом із Калуша на Івано–Франківщині, будуть у міській бібліотеці. На Майдані помер земляк Івана — Ігор Дмитрів. Ми маємо пам’ятати про Небесну сотню постійно, а не тільки в окремі дні», — говорить жінка.

Підтримала акцію і письменниця та одна з волонтерів бібліотеки Майдану Міла Іванцова. Разом із Любов’ю Трофимовою з «Книгарні на Пушкінській» вони привезли 10 ящиків художньої літератури. «Бібліотечні фонди, особливо в селах, не поповнюються. Але ж читати потрібно. Тільки тоді, коли людина читає, вона має власну думку і готова її відстоювати», — каже пані Любов. «Понад 120 бібліотек України вже отримали книжки з Майдану, — розповідає Міла Іванцова. — Люди дуже раді і новим надходженням, і тому, що це видання з історією».

Подружжя з Києва, Олександр і Оксана, привезли приблизно сотню книжок. «Скільки змогли забрати, стільки й доставили. Днями плануємо привезти ще стільки ж», — каже чоловік. «Я дуже люблю сучасну українську літературу, тож вирішила познайомити з нею інших», — говорить пані Оксана.

«Ми обговорювали всім волонтерським колективом, наскільки етично збирати книжки для населених пунктів, звідки на революцію приїхали герої Небесної сотні. Вирішили, що оскільки бібліотека Майдану є одним із його символів, то варто висловити нашу солідарність у такий спосіб», — каже про акцію Владислава Осьмак.