…І колір має значення

08.04.2014
…І колір має значення

Півтора літра води — приблизна добова «норма здоров’я». (з сайта look-well.ru.)

Півтора літра чистої води — саме стільки лікарі рекомендують випивати в середньому щодоби задля підтримання водного балансу в організмі. Це — без урахування рідини, яку людина отримує із першими стравами, фруктами тощо. До речі, ані кава, ані чай не відновлюють водної рівноваги, а кава ще й прискорює її виведення з організму. Так само, як і солодкі газовані «фарбовані» напої. Однак не всі українці знають про такі особливості звичних напоїв. Як свідчить соцопитування, проведене Асоціацією виробників мінеральних і столових вод України серед учасників конгресу європейської молодіжної організації AIESEC, що відбувся в Києві, третина респондентів-українців і гадки не мають, що необмежене вживання кави і чаю зневоднює організм. І стільки ж — 30% — не змогли назвати, яку кількість рідини організм потребує для утримання водного балансу.

Хоча норми — поняття відносне. Як зауважує головний дієтолог МОЗ України Олег Швець, потреба в рідині залежить також від маси тіла людини, рівня фізичної активності, температури довкілля. «Найкращий орієнтир — це спрага і колір сечі, — пояснює Олег Віталійович. — Якщо колір світлий — ви п’єте достатньо рідини. Темна сеча вказує, що ваш питний режим недостатній».

Водночас дієтолог переконаний: вісім склянок чистої води щодня — організму тільки на користь.

До речі, літнім людям і тим, хто має проблеми зi шлунком, лікарі не радять вживати воду безпосередньо перед прийомом їжі. Краще робити це за 20-30 хвилин до трапези і не раніше ніж через 1,5-2 години після частування. До того ж вода не повинна бути дуже холодною. Найкраще засвоюється та, що відповідає температурі людського тіла