Правий сектор — переможний

08.04.2014
Правий сектор — переможний

Віктор Орбан виступає перед партійним активом. (з сайта theguardian.com.)

Прем’єр–міністр Угорщини Віктор Орбан оголосив про перемогу своєї політичної сили на парламентських виборах, що відбулися минулої неділі. За неофіційними даними, після підрахунку всіх бюлетенів правоцентристська партія «Фідес» здобула понад 45% голосів. У перерахунку на депутатські місця це 133 мандати зі 199, тобто конституційна більшість. А отже, тепер «Фідес» зможе одноосібно змінювати Конституцію на свій розсуд, не рахуючись ні з ким.

Опозиційний лівоцентристський альянс підтримали 25,7% виборців (це 38 мандатів у парламенті), ультраправу партію «Йоббік» (Рух за кращу Угорщину) — 20,6% (23 мандати). Угорські ліві досі не можуть оговтатися від поразки на виборах 2010 року, коли «Фідес» уперше прийшов до влади, також здобувши дві третини парламентських мандатів.

Таким чином, Віктор Орбан, який очолює уряд уже чотири роки, залишається на цій посаді й надалі. Як зазначають оглядачі, головною темою нинішніх виборів став стан угорської економіки, який за роки правління Орбана поліпшився. Цим і пояснюється його високий результат, хоча опозиція та Брюссель звинувачують Орбана в утисках громадянських свобод. Проте багатьом угорцям імпонує його популізм і євроскептицизм. За попередню чотирирічку уряд змінив Конституцію, посиливши роль християнської релігії і сімейних цінностей у житті Угорщини. Також були збільшені соціальні виплати. Європейські експерти наголошують, що уряд вдається до популістських заходів, жертвуючи довгостроковою перспективою зростання, зате популярність Орбана в народі зростає.

«Фідес» існує з 1988 року. Спершу ця партія була ліберальною, але згодом перейшла на консервативні та національні позиції і скептично ставиться до ідеї євроінтеграції. Останнім часом суперечки викликало надто позитивне ставлення прем’єр–міністра до Росії — підписання угоди з Москвою про ядерну співпрацю, протест проти подальших санкцій Заходу за анексію Криму тощо. Втім, Орбан і не приховує, що його політичним кумиром є Володимир Путін.

«Фідес» поставила рекорд Європи. Серед усіх європейських партій наша має найбільшу підтримку населення!» — похизувався Орбан перед своїми прихильниками, оголосивши про перемогу.

Є чим похвалитися і «Йоббіку» — хоч ця партія й не перемогла, зате здобула першість серед ультраправих сил Європи за кількістю здобутих голосів на парламентських виборах. До речі, радикали з «Йоббіка» були єдиними, хто позитивно відгукнувся на пропозицію лідера ЛДПР Володимира Жириновського поділити Україну між Росією, Польщею та Угорщиною. І навіть провели відповідний мітинг за приєднання Закарпаття до Угорщини, який масово розпіарили місцеві та закордонні ЗМІ. Також «Йоббік» визнав референдум у Криму і навіть послав туди свого спостерігача.

Ультраправі матимуть у парламенті другу за розмірами фракцію, хоч і посіли тільки третє місце. Річ у тім, що п’ять партій, які входять в опозиційний альянс на чолі із соціалістами, планують розпастися на окремі парламентські загони.

Успіх «Йоббіка» коментатори пояснюють певним пом’якшенням радикального іміджу, хоча партія й надалі сповідує затято антисемітську та гомофобську риторику і ненавидить циган, які становлять 8% населення Угорщини. В Євросоюзі висловлюють побоювання, що під час виборів до Європарламенту 22—25 травня інші країни за прикладом угорців також обиратимуть екстремістські та радикальні партії.

А ТИМ ЧАСОМ...

Президентські вибори в Афганістані

Афганські та світові лідери похвалили високу активність виборців на президентських перегонах, що відбулися минулої суботи, та оцінили сам факт їх проведення як великий успіх. Уперше в історії Афганістану влада переходить до інших рук мирним і демократичним чином. Президент США Барак Обама назвав ці вибори черговим етапом на шляху до повної відповідальності афганців за свою країну. А чинний до інавгурації наступника президент Хамід Карзай наголосив: люди пішли на вибори, незважаючи на погану погоду та страх за своє життя. За попередніми даними афганської ЦВК, у виборах взяли участь 7 із 12 мільйонів афганців, наділених правом голосу, тобто приблизно 58%.

Утім спокійними ці вибори також не назвеш. У день голосування в різних частинах країни загинули 176 талібів, іще 75 отримали поранення. Також втратили життя 12 поліцейських та четверо цивільних. Конфісковано близько сотні мін.

Офіційні результати першого туру буде оголошено аж 24 квітня. Якщо він не виявить переможця, то другий тур запланований на 28 травня. Втім експерти вважають, що вже у першому турі переможе 71–річний Залмай Рассул, якого Карзай назвав своїм наступником.

Парламентські вибори в Індії

Учора в Індії розпочалося голосування на наймасштабніших у світі виборах. Ключові суперники на перегонах — правляча партія Індійський національний конгрес та опозиційна «Бхаратія джаната парті». У перегонах також бере участь нещодавно створена антикорупційна партія ААР, яка здобула високі результати на нещодавніх місцевих виборах. Крім того, за голоси виборців борються кілька менших регіональних сил. Які також отримають свій шанс на участь у формуванні уряду, якщо жодна з великих партій не здобуде переконливої більшості.

Голосування проводитиметься у дев’ять етапів і завершиться 12 травня. Голоси порахують до 16 травня. Правом голосу наділено понад 800 мільйонів індусів. Під час голосування використовують електронні апарати, на яких уперше є кнопка «Не підтримую нікого».

Нижня палата індійського парламенту складається з 543 депутатських місць. Щоб отримати право формувати уряд, партія чи коаліція повинна мати щонайменше 272 мандати.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>