Загублена сотня

08.04.2014

Минулого тижня група «Пошукова ініціатива Майдану», яка займається пошуком імовірних місць поховання жертв Майдану, виявила на кладовищі у Броварах підозріло свіжі могили без розпізнавальних знаків. «На них хрести виглядають старішими за земляні насипи, не кажучи вже про вінки і хустинки. Загалом виявлено десяток свіжих могил. Ми написали про це заяву до міліції», — розповіла «УМ» активістка «Пошукової ініціативи» Тетяна.

Охоронець кладовища переконував їх, що це могили безхатченків, розповідає активістка. Нібито на кожному цвинтарі є так званий сектор соціальних поховань, на якому ховають за рахунок бюджетних коштів безпритульних та людей, які не мають родичів. «Ми подали запит, аби перевірили цю інформацію. В Києві лише одне кладовище, що приймає бомжів, — Північне. Тепер уточнюємо, чи відноситься броварський цвинтар до Києва», — каже Тетяна. До того ж навіть на могилах безхатченків встановлюють таблички, де позначають хоча б дату смерті. Цього на свіжих могилах не було.

Речник МВС Київської області Микола Жукович запевнив «УМ», що на всі могили є документи, хто там лежить і коли його поховали. «Справді, там поховані люди без родичів і невстановлені особи. Але їхні тіла перед цим пройшли медичну експертизу, були сфотографовані, а речі описані. Якщо буде відповідна заява, ми покажемо ці документи, в крайньому випадку викопаємо», — запевняє Микола.

Тим часом в інтернеті з’являється все більше свідчень, які підтверджують, що жертв протистоянь може бути набагато більше, ніж стверджують офіційні джерела. На одному із записів, зроблених із вікна Верховної Ради, видно, як силовики на ношах несуть вулицею тіло з відрізаною головою. Про те, що «тітушки» в Маріїнському парку відрізали своїм жертвам голови, розповідали козак Михайло Гаврилюк i лікар–волонтер із Городенківщини Володимир Гаврилаш.

Додамо, що поки нічого не відомо і стосовно розслідування навколо столичного крематорію, де, за чутками, спалювали тіла євромайданiвців. Нардеп від «Свободи» Ігор Мірошниченко ще 28 лютого подавав запит до міліції з проханням це розслідувати. «Реакції й досі не отримав. Днями повторю свій запит, чи триває слідство», — розповів «УМ» депутат і пообіцяв повідомити результат.

Станом на 22:00 6 квітня волонтери «Євромайдан SOS» шукають 134 особи. І хоча ці люди не обов’язково «безвісти зниклі» чи взагалі причетні до подій Євромайдану, їх рідні та близькі не можуть iз ними встановити зв’язок. Люди досі дзвонять щодня з проханням допомогти знайти близьких.

ДО РЕЧІ

«Пошукова ініціатива Майдану» просить усіх небайдужих допомогти. Потрiбнi: GPS–навігатори, рації, ліхтарики, компаси, саперні лопатки та альпіністська мотузка (статика) 30–40 метрів. Запрошують: кінологів, слідчих та пошуковків, дігерів, спелеологів та аквалангістів.

Також організовують мобільну пошукову групу велосипедистів для прочісування територій. Дзвонити за телефонами: 067–866–45–74 та 093–049–59–43.