Катеринчук — лідер мерських перегонів

04.04.2014
Катеринчук — лідер мерських перегонів

Микола Катеринчук.

Група «Рейтинг» провела соцопитування, згідно з яким найбільше електоральних симпатій у Києві отримав лідер Європейської партї, народний депутат України Микола Катеринчук. Дослідження проводилося до того, як стало відомо, що Віталій Кличко також братиме участь у столичній кампанії. Отож перше місце у перегонах — за Катеринчуком (його готові підтримати 12% серед тих, хто має намір прийти на вибори), далі йде Анатолій Гриценко (11%), а за ними — Олег Ляшко, Володимир Бондаренко та Юрій Луценко, які набрали однакову кількість голосів — 8%.

Близько 5% готові підтримати «регіонала» Володимира Макеєнка, по 4% проголосували б за нинішніх депутатів від «Батьківщини» В’ячеслава Кириленка та Лесю Оробець. За «свободівця» Іллєнка готові віддати голоси близько 3% , Тетяну Монтян — 2% і активіста Ігоря Луценка — 1%. При цьому кожен десятий опитаний віддав би перевагу іншому кандидату, не визначилися з вибором майже 24% респондентів.

На виборах до Київради рейтинги партій виглядають таким чином: 19% опитаних є симпатиками «Батьківщини», 16% — «УДАРу», 10% — Європейської партії, 7% — Радикальної партії, 6% — «Свободи» та «Громадянської позиції», 3% — «Правого сектору», «Демократичного альянсу» та Партії регіонів, 2% — КПУ. Не визначилися майже 20 %.

Загалом понад половина киян однозначно збирається брати участь у виборах мера Києва та Київради 25 травня 2014 року, ще майже 30% — «швидше так, ніж ні». Також варто зазначити, що проведення виборів мера в два тури підтримує 44% опитаних жителів Києва, в той же час майже стільки ж (42 %) виступає проти.

Нагадаємо, що у вівторок парламент намагався прийняти поправку до закону про вибори, згідно з якою у великих містах (із населенням більше 500 тис. людей) вибори мерів повинні проходити в два тури, але нардепам не вистачило голосів.

Опитування проводилося 22–28 березня серед населення Києва віком від 18 років, вибіркова сукупність — 1200 респондентів, статистична похибка не перевищує 2,8%.