Ви з НАТО? Заходьте

02.04.2014
Ви з НАТО? Заходьте

Спільні з військовими країн НАТО навчання для українських бійців проходитимуть уже не вперше, але ніколи досі вони не проводилися в умовах реальної загрози вторгнення ворожих військ на територію України. (УНІАН.)

З моменту, коли 21 лютого Верховна Рада зібралася на перше «демократичне» засідання, парламентарії працюють фактично в режимі нон–стоп. Поточний тиждень — також пленарний. Але хай би як часто не збирались нардепи, часу на розгляд усіх актуальних питань все одно бракує. Бо життя весь час підкидає нагальніші потреби, от і вчора члени парламенту заповзялися роззброювати «незаконні збройні формування». Тему підказала «злоба дня» з перманентними перестрілками у центрі Києва. Міністр МВС Аваков давно анонсував настання «часу ікс», після якого людей iз пістолетами та автоматами вважатимуть поза законом, але на носіїв зброї попередження та умовляння діяли мало. Тож Рада доручила силовим відомствам роззброїти бойовиків. «У зв’язку з загостренням криміногенної обстановки і провокаціями з боку іноземних громадян на півдні та південному сході зобов’язати МВС і СБУ негайно провести роззброєння незаконних збройних формувань», — зачитав проект постанови спікер Олександр Турчинов. «Хто носить зброю, може бути лише у Національній гвардії, Службі безпеки», — додав він.

Ще одне актуальне питання, яке набуло законодавчого оформлення, пов’язане з проведенням на території України іноземних навчань. Верховна Рада дала дозвіл на допуск військових iз НАТО та ЄС на наші терени — «за» відповідне рішення проголосували 235 народних депутатів. Згідно з рішенням, в Україну прибудуть польські підрозділи авіації та військової поліції, молдовсько–румунські механізовані підрозділи, американські кораблі (в рамках навчань «Сі Бриз–2014») тощо. Чужоземні піхотинці, моряки та авіатори прибудуть до нас разом із технікою, а триватимуть навчання аж до жовтня поточного року. Таким чином, Російська Федерація, яка вже давно «вправляється» у військовій майстерності на теренах з Україною, буде не самотньою у подібних «екзерсисах».

Покінчивши зі зброєю та «війною», парламентарії спробували перейти до більш мирних занять — наприклад, призначити ще низку місцевих виборів. Але для цього Раді забракло голосів. Не пройшли й поправки до закону про вибори у Києві — ідея двотурових виборів, на яких наполягає низка політиків, «успішно» провалилася. Натомість у підвішеному стані поки що перебуває прийняття люстраційного законодавства. Як пише активіст Майдану і глава Люстраційного комітету Єгор Соболєв, є дві новини — добра й погана. Добра полягає в тому, що наразі напрацьовані три добрі законопроекти щодо «великої, масштабної люстрації». Погана ж пов’язана зі зволіканням щодо їх прийняття. «За місяць владою не зроблено жодного кроку щодо того, аби підтримати ці ініціативи. Люстраційний комітет був і лишається громадською ініціативою, i ми всі діємо на волонтерських засадах. А пропозиції, як можна було б створити його офіційно, лишаються без руху», — зазначає він.

А ось тезка голови Люстраційного комітету депутат Сергій Соболєв переймається іншим — він підготував закон про амністію, згідно з яким на волю можуть вийти до 26 тисяч ув’язнених. Усі вони були засуджені за незначні злочини, зокрема економічні. Соболєв вважає, що таким чином буде покладено край «політичним переслідуванням за підприємницьку діяльність».

ДО РЕЧІ

За вчора Верховна Рада встигла також зробити наступне. По–перше, провела часткову ротацію складу ЦВК. Замість Олександра Копиленка та Юрія Донченка, які добровільно склали з себе обов’язки, членами Центрвиборчкому стали Катерина Березюк та Олег Діденко. По–друге, парламент призначив нових членів наглядової ради Національного банку України — замість звільнених 26 березня членів ради НБУ призначені Олександр Біланенко, Станіслав Буковинський, Ольга Кандибко, Трохим Ковальчук, Віталій Ломакович і Ігор Лютий. По–третє, Рада припинила повноваження народних депутатів Сергія Аверченка («УДАР») та Валерія Чернякова («Свобода») — обидва нардепи пішли у виконавчу владу, тож, згідно із законодавством, склали свої мандати.