Знімок не на згадку — для здоров’я

28.03.2014
Знімок не на згадку — для здоров’я

Флюорографія «підкаже» діагноз... (з сайта yk–news.kz.)

Цього тижня у світі «прицільно» говорять про туберкульоз. 24 березня міжнародна спільнота оголосила всесвітнім днем боротьби з недугою, яка від 1995 року отримала в Україні тривожний «статус» епідемії. За кількістю хворих на туберкульоз наша країна нині — на другому місці в Європі (перше має Росія). За даними Державної служби України з питань протидії ВІЛ–інфекції/СНІДУ та інших соціально небезпечних захворювань, 2013 року на туберкульоз захворіло 30 819 українців.

Лікарі нагадують: найпростіший спосіб виявити недугу — зробити флюорографію. Таке обстеження дозволяє зафіксувати захворювання на ранніх стадіях, а від цього залежить ефективність лікування і надія на одужання. Цього тижня, у рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні», в різних регіонах країни відбувається акція безкоштовного анонімного обстеження на сучасних пересувних цифрових флюоромобілях. Організатори не тільки закликають людей відповідально ставитися до власного здоров’я, а й хочуть нагадати «алгоритм» виявлення туберкульозу. Якщо людина завважила у себе кашель, що триває понад 2–3 тижні, рясне нічне потовиділення, слабкість, безпричинне зниження ваги, температуру 37—37,5 С — необхідно негайно звернутися до лікаря і пройти призначені обстеження: флюорографію і аналіз мокротиння. Якщо раніше лікарю, аби визначитися з діагнозом «туберкульоз», було необхідно майже два місяці, то нині сучасне обладнання, яке є у всіх областях, дозволяє поставити точний діагноз і призначити правильну схему лікування максимум за 2 дні.

Цьогорічну акцію з раннього виявлення туберкульозу Фонд «Розвиток України» проводить спільно з Департаментом охорони здоров’я КМДА, ТМО «Фтизіатрія», Благодійним фондом «Міжнародний Альянс з ВІЛ / СНІДу в Україні» (Альянс), Товариством Червоного Хреста в Україні. Як зауважують фахівці, туберкульоз — основна причина смерті серед людей з ВІЛ/СНІДом. Подолати цю страшну тенденцію можна, впроваджуючи комплексний підхід до діагностики, лікування та профілактики ВІЛ/туберкульозу у представників соціально вразливих груп. Слід забезпечити раннє виявлення недуги серед представників груп ризику, сприяти своєчасному і безперешкодному доступу до медичних послуг. Протягом 2013 року з допомогою скринінгу (обстеження) вдалося проконсультувати 12305 пацієнтів, діагностику недуги пройшли 5698 людей, серед яких 626 виявилися хворими на туберкульоз. Серед соціально вразливих груп туберкульоз діагностують майже в 5 разів частіше, ніж серед загального населення.

Тим часом Товариство Червоного Хреста України отримало перший транш із півмільйонного гранту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) на покращення лікування пацієнтів із туберкульозом. У рамках проекту патронажні медсестри Червоного Хреста у чотирьох регіонах — Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській і Херсонській областях — щоденно видаватимуть ліки щонайменше 100 пацієнтам iз діагнозом «туберкульоз», які перебувають у складних життєвих обставинах.

Медсестри також переконуватимуть хворих пройти повний курс лікування: проводитимуть бесіди з пацієнтами та їхнiми родинами, а також «заохочуватимуть» благодійними продуктовими наборами. Це вкрай важливо, оскільки найважче піддається лікуванню хіміорезистентна форма туберкульозу, яка виникає, коли пацієнт самовільно перериває курс призначеної лікарем терапії.