НЬЮЗРУМ

28.03.2014

«Зима, що нас змінила»

Учора, до сороковин загибелі людей на вулиці Інститутській у Києві 18–20 лютого, канал «1+1» показав прем’єру документального фільму «Небесна сотня». Це перша стрічка з циклу документальних фільмів «Зима, що нас змінила» — спільного проекту «1+1 продакшн» і творчого об’єднання «Вавилон 13». У 45–хвилинному фільмі зібрані розповіді учасників подій на Майдані — сотників, медиків, силовиків.

Режисери фільму «Небесна сотня» — Юлія Гонтарук і Роман Любий, режисер і продюсер (відповідно і творчого об’єднання «Вавилон 13») — Володимир Тихий. «1+1» творцям допомагав редакторською й адміністративною роботою. Загалом, використано багато матеріалів, знятих репортерами з різних каналів, «Плюси» допомагали домовитися з колегами з інших «кнопок».

«Вавилон 13» і канал «1+1» домовилися, що робитимуть ще шість фільмів хронометражем 20–23 хвилини. Цикл «Зима, що нас змінила» — це розповіді про події останніх чотирьох місяців в Україні, у першу чергу, для людей, які не були учасниками Майдану. Автори хочуть своєю роботою не лише інформувати, а й змінити світогляд глядачів.

Навіть коли рейдер — товариш, істина — важливіша

Цього тижня до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, в.о. Генпрокурора Олега Махніцького і урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики (колишнього журналіста–розслідувача) Тетяни Чорновол звернулися журналісти, що працювали на кабельному ТВі до зміни власника у травні минулого року, яку вважають рейдерським захопленням каналу. Віталій Гайдукевич, Юрій Макаров, Мустафа Найєм, Ірина Славінська, Анастасія Станко й інші нагадують про обіцянки представників нинішньої влади вдосконалювати правоохоронну систему, звільнити несправедливо засуджених та повернути власникам незаконно захоплені об’єкти.

У зверненні журналісти констатують: «Торік незалежний телеканал ТВі у його законного власника вкрала міжнародна організована злочинна група. Одного з її учасників — громадянина США Олександра Альтмана, який називав себе «новим інвестором каналу», — Високий суд Лондона своїм рішенням уже засудив до півтора року позбавлення волі й зафіксував факт використання підроблених документів при захопленні каналу». А ще підписанти звернення називають конкретні прізвища:«Серйозні журналістські розслідування наших колег із різних видань доводять, що учасниками цього злочину були Микола Княжицький, Володимир Сівкович, Давид Жванія, Андрій Клюєв».

Журналісти сподіваються, що, на відміну від попередньої влади, яка «пробачала будь–які злочини» в інтересах «сім’ї» екс–Президента Віктора Януковича, «політики демократичного спрямування закон ставитимуть вище за будь–які товариські стосунки».

Народно–політична програма

Сьогодні увечері на каналі «Україна» вперше вийде ток–шоу «Майдан. Точка відліку». У новій п’ятничній програмі братимуть участь запрошені експерти, політики, чиновники, державні діячі, політологи та лідери думок. Канал запрошує до дискусії всіх бажаючих, якщо є конкретні пропозиції щодо вирішення проблем, які обговорюватимуть під час прямих ефірів. Прес–служба каналу цей новий проект називає народно–політичною програмою.

Ведучою «Майдану…» буде Іванна Коберник. Раніше вона вела «Факти» та працювала шеф–редактором програми «Свобода слова» на каналі ICTV, була хронікером у «Шустер live». Із червня 2010 року по вересень 2011–го — прес–секретар лідера партії «Фронт змін» Арсенія Яценюка. Потім деякий час обіймала посаду випускового редактора програми «Вікна–Новини» на телеканалі СТБ.

«Ми ставимо перед собою два завдання: щоб різні частини України почули і зрозуміли один одного та щоб влада чула і брала до уваги сигнали, що їй посилає суспільство», — каже ведуча ток–шоу «Майдан. Точка відліку».

Інтернет–медіа для мас

На V міжнародній конференції «Нові медіа — нові можливості», що днями проходила у Києві, Максим Саваневський, засновник сайта Watcher.com.ua, навів статистику перегляду українцями інтернет–ресурсів. У середньому, щодня українець переглядає не більше 4 сайтів, з яких — соцмережа, пошуковик, пошта та один «інший ресурс», пов’язаний із професійною діяльністю чи хобі. Медіаресурси у цьому переліку зазвичай траплялися нечасто. Станом на жовтень 2013 року першим серед новиннєвих сайтів, які відвідували, був korrespondent.net, який серед інших інтернет–ресурсів займав 72 позицію. Станом на лютий 2014 року — через політичні процеси в Україні — ситуація різко змінилася: інтернет–видання «Українська правда» піднялося на 16–те місце у списку сайтів, які переглядають українці. Загалом станом на вересень 2013 року новиннєві сайти відвідувало лише 15% українців, у лютому 2014–го цей показник зріс до 60%. У світі середня кількість користувачів, які переглядають новиннєві сайти, становить 20%.

36 днів із ромами у Сороках

На початку квітня на каналі ICTV відбудеться прем’єра реаліті–шоу про життя ромів «Клан».

Зйомки тривали 36 днів у ромському таборі у молдавському селі Сороки. «Унікальність цього проекту в тому, що ніхто ніколи не проводив із циганами стільки часу, — переконує продюсер проекту Оксана Дихніч.— Жодну зі знімальних груп так надовго не пускали у цей світ, адже цигани — дуже закрита спільнота. А нас пустили, більше того, за цей час знімальна група майже перестала бути «гаджо» (тобто «чужими») для жителів клану».

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>