Урядовий аврал

28.03.2014

Мабуть, ще ніколи за 23 роки Незалежності Україні не було так тяжко: принаймні досі до фінансових проблем ще жодного разу не додавався фактор війни. У четвер у Раді звітував Прем’єр Арсеній Яценюк, чия промова складалася з двох частин: замальовки того, чим є сьогодні наша економіка, і переліку пунктів плану, який уряд використовуватиме для того, аби врятувати державу.

«Країна знаходиться на межі економічного і фінансового банкрутства. Загальний обсяг фіскального розриву, або тих коштів, яких не вистачає для виживання країни, становить 289 мільярдів гривень», — поінформував він. «Якщо таке відбувається з компанією, це означає, що вона повинна оголосити про банкрутство. Український уряд не допустить банкрутства країни», — пообіцяв Яценюк. І продовжив сумну статистику.

Загальний розмір боргу України нині сягнув 53% ВВП або 800 мільярдів грн. При цьому з 1 січня 2013 року обсяг золотовалютних резервів зменшився на 20 млрд. На сьогоднi вони становлять лише 15 млрд. доларів. «20 млрд. доларів були «спалені» при виведенні коштів за кордон, фіктивному утриманні стабільності в країні, в тому числі утриманні валютного курсу»,— пояснив Яценюк.

Уряд України прогнозує падіння ВВП на 3%. Але це в тому випадку, якщо буде прийнято пакет законів, розроблений членами Кабміну як програма виведення економіки з кризи. В чому ж вона полягає? По–перше, урядовці мають намір запровадити податок на розкіш. «Той, хто буде заробляти більше 300 тис. грн., буде платити податок у розмірі 20 відсотків, більше 500 тисяч — 25%», — пояснив Яценюк. За його словами, в Україні живе близько 300 тисяч багатіїв. Вони володіють ресурсом, «що становить 60% від фінансових активів України», — сказав Прем’єр.

Другий необхідний захід: добиватися повернення боргів трьома державними монополістами — «Нафтогазом», Укравтодором та Укрзалізницею. Разом вони заборгували кредиторам 140 млрд. гривень. І це при тому, що уряд не встиг провести аудит інших великих компаній.

Ще один шлях оздоровлення економіки — збільшення оподаткування великого бізнесу. «Ми піднімаємо плату за нафту і за газовий конденсат. Державні монополії або компанії, де держава володіла 50 плюс 1 відсоток, повинні також поділитися з Україною. Я підкреслюю, цього ресурсу у них вистачає», — наголосив очільник уряду.

Четвертий момент: підвищення акцизних зборів на алкоголь та тютюнові вироби, яке, за словами Яценюка, «не є катастрофічним ні для споживачів, ні для економіки». «В українському парламенті протягом останніх декількох років не вщухає дискусія, чи можна підвищувати акциз на цигарки та алкоголь, бо це вплине на створення робочих місць... Пляшка пива зараз коштує 8 гривень, після підняття акцизу вона буде коштувати 8 грн. 50 копійок. Як думаєте, це катастрофічно?» — спитав Яценюк у парламентаріїв.

П’ятий пункт антикризової програми: істотні скорочення видатків на утримання органів влади та звільнення 24 тисяч держчиновників. «Ми скорочуємо капітальні видатки. Протягом останніх 3 років вони йшли на будівництво органів прокуратури, приміщень органів міліції і правоохоронної системи. Нам таких капітальних видатків не потрібно і нам їх немає за що фінансувати», — поінформував Яценюк.

Прем’єр заанонсував також скорочення всього апарату центральних органів влади на 20%. Плюс розпродаж половини автопарку, що обслуговував чиновників «вищої касти». А ще «ми оголошуємо про приватизацію всіх об’єктів державної власності, які знаходяться в так званому Державному управлінні справами, — дачі, заводи й інша нерухомість, яка не потрібна державі, має бути продана», — зазначив він.

Окрім цього, Яценюк озвучив цифри позик, на які нині розраховує Україна. Від Світового банку нам надійде 1 млрд. доларів, кошти ЄС на макрофінансову допомогу становитимуть 2 млрд. доларів, Конгрес США виділить додатково 1 млрд. доларів плюс кошти надходитимуть від інших урядових та фінансових установ — таких як Європейський інвестаційний банк та Міжнародна світова корпорація тощо.

При цьому Яценюк пообіцяв, що протягом цього року прожитковий мінімум і мінімальна заробітна платня не зміняться, а пенсії будуть індексовані на рівень інфляції. Насамкінець Прем’єр торкнувся дражливої теми: він пояснив, що в Україні необхідно збільшити ціни на енергоносії для населення, але при цьому майже третина громадян буде отримувати субсидії на житлово–комунальні послуги.

«В сьогоднішніх умовах ми зобов’язані підняти тарифи на енергоносії для того, щоб не збанкрутувала країна, щоб відновити енергетичний баланс держави», — сказав Яценюк. І підсолодив пілюлю: кількість домогосподарств, яка підпадає під програму соцдопомоги, збільшиться з 1,4 до 4 мільйонів. «Кожна малозабезпечена сім’я буде додатково отримувати на покриття своїх витрат на оплату житлово–комунальних послуг до 500 гривень», — сказав Яценюк.