Первоцвіти Холодного Яру

27.03.2014
Первоцвіти Холодного Яру

Вкритий ніжними квітами ліс — неймовірне видовище. (Василя БОРОТИ.)

Холодний Яр відомий не лише героїчними сторінками своєї історії, написаної борцями за волю України. Тут чимало й природних див, таких, як тисячолітній дуб Максима Залізняка та смарагдове поле квітучого підсніжника складчастого, занесеного до Червоної книги.

За словами Олександра Спрягайла, викладача кафедри екології та агробіології Черкаського Національного університету імені Богдана Хмельницького, для Черкащини унікальність цієї квітки в тому, що цей вид територіально прив’язаний до гірських масивів Криму, Кавказу, Румунії, а в центральній Україні він не зустрічається.

Тож те, що підсніжник складчастий росте в Холодному Яру, наголошує пан Олександр, можна вважати науковою сенсацією, а серед науковців не перестають точитися суперечки про те, звідки ж ця квітка взялася в Холодному Яру. Одні вважають, що підсніжник, який у народі ще називають «срібною перлиною», був завезений. Інші ж переконані, що він тут ріс історично, бо Холодний Яр має для його розквіту специфічні мікрокліматичні умови.

Як би там не було, але килим із підсніжниками, який щовесни вкривається білим цвітом, можна побачити неподалік Мотронинського монастиря на території Креселецького лісництва Кам’янського лісгоспу. І тамтешні лісівники докладають усіх зусиль, аби зберегти цю квітку, рідкісну для Центральної України, для наступних поколінь.

«У цій справі кілька років поспіль під час цвітіння плантації підсніжника складчастого нам допомагають студенти–біологи Черкаського Національного університету імені Богдана Хмельницького», — розповідає «УМ» головний лісничий Кам’янського лісгоспу Василь Борота. За його словами, завдяки спільному патрулюванню вдалося добитися, аби люди не нищили унікальну квітку. Взагалі підсніжник складчастий росте не лише на 20 сотках у лісі Креселецького лісництва, трохи менші його плантації можна зустріти і на іншій території Холодного Яру.

Тож із кожним роком унікальні насадження підсніжника складчастого у Холодному Яру розширюється, і це може стати справжньою родзинкою не лише для Шевченкового краю, а й для усієї України, як, приміром, та ж таки Долина нарцисів у складі Карпатського біосферного заповідника, що входить до міжнародної мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО.

«Після того як відцвітає підсніжник складчастий, у наших лісах починає масово зацвітати первоцвіт, ряст Маршала і навіть тюльпан дібровний», — додає головний лісничий.