День Волі у неволі

27.03.2014
День Волі у неволі

Крайній ліворуч – заарештований Максим Вінярський. (з сайту spring96.org.)

Якщо для тоталітарної влади сусідніх Росії та Білорусі наш Майдан є втіленням нічних жахів, то для спраглих до волі росіян і білорусів — символом надії. Тож у традиційний День Волі, який білоруська опозиція відзначає в річницю проголошення Білоруської Народної Республіки (25 березня 1918 року), близько трьох тисяч людей на мітингу в Мінську скандували не лише «Живе Бєларусь!», а й «Слава Україні!». З огляду на те, що участь в опозиційному мітингу в лукашенківській Білорусі загрожує ув’язненням, а державні та російські телеканали постійно залякують глядачів «жахами бандерівського Майдану», така кількість учасників — велике досягнення.

Як повідомляє опозиційний сайт «Хартія’97», мітингувальники засудили «провокацію Росії в Криму» і висловили підтримку Україні, яка «вибудовує новий алгоритм виходу з пострадянського минулого». Лунали й побоювання щодо того, чи вдасться втягнутій у Митний союз із Росією та Казахстаном Білорусі зберегти власний суверенітет.

«[Президенту Білорусі Олександрові] Лукашенку не вдається бути в мирі з Києвом, співпрацюючи з Москвою. Він втягується в небезпечні ігри, які загрожують бідами народам і України, і Білорусі», — заявив екс–кандидат у президенти, опозиційний політик Віталій Римашевський.

Днями Лукашенко заявив, що, хоч, як і раніше, виступає за цілісність і неподільність України, визнає Крим «де–факто частиною Росії». І погодився на розміщення в Білорусі майже трьох десятків російських військових літаків.

Попри те, що опозиційна акція в Мінську відбулася мирно й без ексцесів, по її завершенні поліція затримала більше десятьох протестувальників — переважно тих, хто тримав антиросійські плакати. Через кілька годин майже всіх відпустили. Але, скажімо, члена «Європейського руху» Максима Вінярського суд визнав винним у вигукуванні екстремістських гасел і нецензурній лайці й засудив до 15 діб арешту.

Акція солідарності з білоруською опозицією з нагоди Дня Волі відбулася і в Києві. Її учасники розгорнули заборонений у Білорусі біло–червоно–білий національний стяг і пройшли ходою від Майдану до вулиці Грушевського, а звідти — на Інститутську. Там вони вшанували пам’ять героїв Небесної сотні, одним із перших серед яких був білорус–УНСОвець Михайло Жизневський. На завершення мітингувальники ухвалили заяву з вимогою до білоруської влади не сварити наші народи, не йти у фарватері Кремля і звільнити політв’язнів.

ОФІЦІЙНО

Під час зустрічі заступника міністра закордонних справ Наталі Галібаренко з послом Білорусі в Україні Валентином Величком до білоруської сторони було доведено позицію України щодо ситуації навколо Криму та протиправних дій Росії. Як сказано в повідомленні МЗС, Київ розраховує, що Мінськ у цій ситуації керуватиметься загальновизнаними нормами міжнародного права.

Нагадаємо, раніше Міністерство закордонних справ відкликало посла України в Білорусі Михайла Єжеля до Києва «для консультацій».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>