А тепер — контрреволюція?!

27.03.2014
А тепер — контрреволюція?!

Джерела кажуть, що частина ПР допомагатиме реалiзувати путiнський план iз приведення до влади Тимошенко.

Відверто хамське поводження Турчинова з Кличком, спецоперація з затримання Сашка Білого, що завершилась розстрілом фігуранта, чутки про створення коаліції «Батьківщини» з ПР — усе це, як мінімум, ознаки ще однієї глибокої кризи, з якою незабаром зіткнеться країна. У парламентській площині така криза може означати переформатування парламентської більшості.

Удар по «УДАРу»

Те, як погіршились стосунки «Батьківщини» та «УДАРу», унаочнює згадувана «УМ» пікіровка між спікером Олександром Турчиновим та Віталієм Кличком, котрий наполягав на проведенні відкритих засідань РНБО. Інцидент стався у понеділок, а у вівторок він набув продовження: першого разу, коли «УДАР» вимагав відставки Турчинова з посади Голови ВР (постанова набрала лише два голоси «за»). І вдруге, коли кандидатура міністра оборони Михайла Коваля була внесена Турчиновим без обговорення з представниками інших фракцій.

Власне, ображатись за це на «Батьківщину» повне право має й «Свобода». Остання, як і «УДАР», отримала менші шматки при розподілі провладного пирога, значна частина якого відійшла «Батьківщині». А з відставкою в.о.міністра оборони Тенюха «Свобода» ще більше скоротила представництво у виконавчій вертикалі, адже його вважали креатурою «Свободи». Хай там як, а «дружба» між трьома екс–опозиційними (а нині — провладними) фракціями лишилась у минулому. З виходом з тюрми Юлії Тимошенко багато що змінилося, але якщо досі в парламенті зберігався який–не–який баланс на користь революції, то тепер союз її переможців може бути переглянутий.

Нагадаємо, що в передостанній день лютого в парламенті було створено коаліцію «Європейський вибір», що складається з трьох фракцій та двох депутських груп (поза процесом лишились тільки «регіонали» та комуністи). Та не минуло й місяця, як Радою почали ширитися чутки про можливість створення «Батьківщиною» «широкої коаліції» з «Регіонами». Конкретних доказів подібних переговорів поки що нема, але з кулуарів влади надходять серйозні сигнали, які, звісно, можна інтерпретувати по–різному.

Таким сигналом можна вважати й вбивство людьми Авакова — міністра внутрішніх справ за квотою «Батьківщини» — Сашка Білого. З типовою для себе недолугістю правоохоронці спочатку визнали власну провину в загибелі бійця «Правого сектору», але наприкiнцi дня почали говорити про самогубство Білого, в серце якому всадили щонайменше дві кулі. З точки зору політичної доцільності «ліквідація» Білого може бути розцінена як попередження політичним опонентам. (І це при тому, як слушно зазначає колишня «регіоналка» Інна Богословська, що досі не покарано Клюєва і його команду, тобто осіб, безпосередньо причетних до кривавої зачистки Майдану).

Назад у минуле: повертаємось до «ширки»?

Окремого розгляду заслуговує і арешт глави «Нафтогазу» Євгена Бакуліна — ще одна справа рук Арсена Авакова. Затримання чиновника засудив депутат від ПР Сергій Тігіпко, який назвав це політичними репресіями і зауважив, що нова влада діє старими методами. Експерти схильні трактувати казус Бакуліна як удар по позиціях Тігіпка, який представляє в парламенті, так би мовити, прогресивну складову ПР. На противагу їй існує й суто «прокремлівська» складова. Але яким чином до цього причетна Тимошенко?

Затята опонентка Юлії Володимирівни Інна Богословська пояснює це так: «Одне крило ПР підтримує кремлівський сценарій з невизнання президентських виборів. А БЮТ готує ґрунт для того, аби забезпечити Тимошенко незаконну перемогу на виборах, позаяк на законну перемогу вона не має жодних шансів. БЮТ і ПР мають колосальний досвід фальсифікації виборів», — говорить Богословська в інтерв’ю «5–му каналу». Характеризуючи стосунки між учорашніми партнерами, Богословська додає таке: «БЮТ діє так само, як колись діяла Партія регіонів, до того ж демонструє, що певні домовленості з ПР існують. «УДАР» для БЮТу вже не є комфортним — їм набагато простіше спілкуватися з ПР, з якою вони говорять однією мовою». Врешті–решт, каже Боголовська, все впирається в те, що Владімір Путін визначився з фаворитом й на президентських перегонах він ставить на Тимошенко як на свого давнього і зручного партнера.

Видання «Вєсті» зазначає, що джерела в «Батьківщині» підтверджують можливість створення коаліції з ПР. Однак дають цьому інакше обґрунтування. Мовляв, справа не в Путіні, а в тому, що завданням номер один ЮВТ бачить укріплення власних позицій. Адже в середині фракції є чимало незадоволених її бажанням балотуватися. До того ж останнім часом усе більшу фронду демонструє Арсеній Яценюк, який не бажає ховати себе як політика під уламками рейтингу ЮВТ. Ще одна причина зближення з «Регіонами» — це повернення до «Батьківщини» старих кадрів, а, точніше, старих перебіжчиків (таких, наприклад, як Баграєв та Хмельницький), пишуть «Вєсті».

ОТАКОЇ!

План військових — у корзину

Турчинов добровільно здав Крим

Військові запропонували в. о. Президента України Олександру Турчинову план із захисту Криму від анексії Росією, проте він відмовився його приймати. Про це «Вістям в Україні» заявив екс–глава аеромобільних військ України полковник запасу Іван Якубець. «Ми запропонували активні безкровні дії в Криму: розділити півострів навпіл, не дати провести референдум, підтримати кримських татар і українців, заявити про свої права на Крим. На це Турчинов відповів, що це невчасно», — розповів Якубець. За його словами, відмова від реалізації запропонованого плану означала добровільну здачу Криму, за яку несе відповідальність особисто Турчинов.