Насолоджуємося пісним

26.03.2014
Насолоджуємося пісним

Смачний пісний кекс.

Тільки недосвідчені господині гадають, що випічку можна робити тiльки з вершковим маслом, сметаною і яйцями. Насправді, щоб зробити тістечка чи кекси, ці інгредієнти можна замінити олією, овочами або бананами. Не пробували? Саме час експериментувати і куштувати нові смаки.

Щоб спекти пісні галетки–кошики, які можна начинити будь–якою солодкою чи солоною начинкою, найперше треба приготувати пісне тісто. Для пшенично–вівсяного беремо 150 г пшеничного борошна і 100 г — вівсяного, дещицю солі, 80 мл води, столову ложку олії; якщо пектимете солодку випічку — 0,5–1 столову ложку цукру. Змішати пшеничне та вівсяне борошно, додати сіль (і цукор), зробити ямку, влити воду кімнатної температури й олію — замісити тісто. Наостанок, сформувавши кулю, накрити її просторою посудиною і залишити на хвилин 30.

Начиняти тісто можна, наприклад, просто тушкованою капустою з цибулею. Або підсмаженими печерицями. По–королівськи смакуватимуть галетки, якщо зробите вишукану яблучно–гарбузову начинку. Для її приготування потрібно мати яблуко, лимон, по 50 г родзинок і журавлини, 80 г подрібнених родзинок, 2–3 столові ложки цукру, 50–80 г гарбуза, чайну ложку кориці. Подрібнюємо на шматочки яблуко і швиденько збризкуємо соком лимону, щоб не потемніли. Додаємо натерту на дрібній тертці цедру половини цитруса, маленькі шматочки гарбуза і змішуємо. Викладаємо до маси родзинки (попередньо замочені, можна у коньяку), журавлину, горіхи, трохи цукру, корицю — усе акуратно перемішуємо. Окремо готуємо поливку: вичавлюємо сік половини лимону, додаємо 2 столові ложки цукру або цукрової пудри і ретельно перемішуємо.

Із готового тіста розкачуємо коло, відступивши від країв, змащуємо частиною зготованої поливки, зверху рівномірно викладаємо начинку. Загортаємо край галети гармошкою, поливаємо залишками поливки. Випікаємо у розігрітій духовці при температурі 180 градусів 25–30 хвилин.

Щоб спекти морквяно–горіхові кекси, на 8 штук беремо по 250 г моркви і яблучного соку, 125 г рафінованої соняшникової олії, 150 г цукру, 20 г розпушувача тіста, 200 г подрібнених волоських горіхів, 100 г родзинок і 300 г борошна. Моркву почистити і порізати шматочками. Додати сік, олію, цукор. Подрібнити з допомогою кухонного комбайна, щоб мати однорідну масу. Додати мелені горіхи, борошно з розпушувачем. Вмішати родзинки. Тісто за консистенцією має нагадувати густу сметану. Викласти тісто у змащені олією формочки для кексів. Випікати при температурі 180 градусів 25–30 хвилин. Готові кекси притрусити цукровою пудрою.

ВЛАСНИЙ ДОСВІД

Замість яєць — банани

Спробуйте пісні шоколадно–бананові тістечка. Приготуйте 2 стиглих банани (вони у випічці замінюють яйця), 200 г борошна (просійте), 2 столові ложки какао, по 150 г соняшникової чи оливкової олії і перекип’яченої води, 0,5 склянки цукру, пакетик розпушувача, жменю подрібнених будь–яких горіхів, по кілька штучок кураги і чорносливу (помийте і подрібніть).

Банани в мисці розімніть виделкою, додайте до них просіяне борошно, какао і розпушувач. Далі — цукор, олію, горіхи і ягідно–фруктові наповнювачі (будь–які консервовані чи заморожені ягоди або фрукти). Замісіть тісто, викладіть його у змащені олією маленькі формочки для кексів або у велику роз’ємну форму. Зверху по колу викладіть ягоди або мигдалеву стружку. Випікайте при температурі 180 градусів приблизно півгодини. Охолодіть, розріжте на шматочки, якщо пекли у великій формі, притрусіть цукровою пудрою.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>