Пальчики — не «наждачки»

21.03.2014
Пальчики — не «наждачки»

Якщо вітамінна терапія не вирішує проблеми зі шкірою рук малюка, необхідна фахова медична допомога.

Часто батьки помічають, як, здавалося б, без видимих причин шкіра на руках дитини починає облазити. Насправді причин такого стану багато, і розібратися в них допоможе досвідчений лікар–дерматолог, до якого необхідно звернутися відразу, як ви завважили підозрілі ознаки.

Лікарі називають кілька основних провокаторів десквамації (вилущування) шкіри на пальцях у дитини. Це може статися внаслідок вітамінної недостатності, особливо якщо в організмі малюка бракує вітамінів А і Е — вони відповідають за цілісність і еластичність епітелію. Також проблему може спричинити алергійна реакція на внутрішні або зовнішні подразники, грибкове ураження шкіри, стрептококова та стафілококова інфекції. Можуть також впливати вірусні захворювання, тривала терапія антибіотиками, лікування сульфамідальними і гормональними препаратами. Шкіра з дитячих пальчиків відлущується і внаслідок обмороження, стресових ситуацій та неврологічних розладів. Такий стан, крім того, можуть спричинити глистова інвазія і патологія підшлункової залози.

Найпершою ознакою, яка попереджає про можливу проблему, є свербіж. Спершу руки в дитини сверблять не постійно, але з часом дискомфорт стає дедалі нестерпнішим. Потім шкіра на пальчиках і долонях злазить невеликими пластами, а на її місці утворюється ніжний рожевий епітелій.

Така проблема найчастіше виникає взимку або навесні, коли особливо дошкуляє нестача природних вітамінів. У деяких випадках проблема минає самостійно і не залишає на шкірі жодних слідів.

На думку лікарів–педіатрів, основою лікування є корекція харчування. Лікарі радять насамперед збагатити раціон продуктами, що містять вітаміни Е і А. Це можуть бути: крупи (овес, кукурудза, жито, ячмінь), картопля, печінка, риб’ячий жир, яйця, абрикоси, персики, морква, гарбуз, капуста, сливи, курага, чорнослив, зелень петрушки, кропу або кінзи. Помітний ефект у лікуванні лущення рук мають ванночки з чередою, корою дуба, чистотілом. Витирати пальці та долоньки слід м’яким рушником і лише промокальними рухами. Відразу після очищення уражені ділянки шкіри рук змастіть дитячим зволожувальним кремом, масляним розчином вітамінів А і Е або спеціальним полівітамінним кремом (бепантен, боро–плюс тощо).

Окрім шкірного покриву, приділяйте увагу нігтикам. Їх треба обрізати бодай раз на тиждень безпечними дитячими ножицями і слідкувати, щоб під нігтями не збирався бруд, який може спричинити інфікування ранок на руках. Якщо ж вітамінотерапія належного ефекту не дає, то тільки фахівець виявить справжню причину і призначить адекватне лікування.

І не забувайте про профілактику проблеми. Харчування має бути раціональним, гігієнічні процедури — регулярними, у холодну пору року не забувайте вдягати дитині рукавички, своєчасно виявляйте і лікуйте глистову інвазію та інші супутні захворювання, проводьте санацію джерел інфекції, а також подбайте про загальне зміцнення дитячого організму.

ДО РЕЧІ

Народні засоби у боротьбі з лущенням шкіри рук у дітей

* Спробуйте відвар із вівсяних пластівців: робіть щоденні ванночки аж до повного загоєння пошкоджених ділянок шкіри.

* Ефективний лікувальний ефект дає олія льону або персика — змащуйте нею ручки дитини після гігієнічних процедур.

* Відчутний ефект справляє екстракт зародків пшениці: рясно змащуйте ним проблемні місця.