З клубу — на вихід

19.03.2014
З клубу — на вихід

Голова Ради Федерації Росії Валентина Матвієнко поки що фігурує лише у списку санкцій від Сполучених Штатів Америки. Самопроголошений прем’єр–міністр Криму Сергій Аксьонов — іще й у списку від ЄС. (Рейтер.)

Марно Захід сподівався на «деескалацію» й розв’язання конфлікту між Росією та Україною дипломатичним шляхом. Своїм учорашнім виступом на честь «приєднання» Криму до РФ Володимир Путін яскраво продемонстрував, що він думає і про західні санкції, і про міжнародні угоди, і тим більше про заклики «схаменутися». Нова «холодна війна», схоже, маленькому диктатору великої країни навіть до вподоби, адже дозволяє сповна відчути себе спадкоємцем такого любого йому СРСР. А оскільки в поведінці президента Росії проглядається аж надто багато паралелей не лише з Йосипом Сталіним, а й із другим найбільшим диктатором ХХ сторіччя, дуже схоже на те, що з «холодної» його «маленька переможна війна» швидко переросте в «гарячу».

А поки новітній Адольф Володимирович святкує свій кримський аншлюс, Європа та США потроху посилюють поки що все ще дипломатичне реагування на його дії. Учора міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус повідомив про рішення «Великої вісімки» призупинити членство Росії в цій організації.

Зазначимо, що до середини 1990–х років цей неофіційний «клуб» найбільш промислово розвинутих держав світу діяв у форматі Group of Seven, тобто «Великої сімки», до якої спершу додавали «+1», а потім повноцінно на правах восьмого члена включили Росію.

За іронією долі, повернення до формату G–7 — Великої Британії, Німеччини, Італії, Канади, США, Франції та Японії — відбулося в рік головування РФ у цьому зібранні світових лідерів. Як повідомив Лоран Фабіус в ефірі французького радіо, учора ввечері «Велика сімка» планувала зібратися на екстрений саміт. Плановий, нагадаємо, мав відбутися на початку червня в Сочі. Де саме збиралися лідери G–7 замість російського курорту, на той момент, коли цей номер верстався, ще не повідомлялося.

Щоправда, станом на вчора Париж не скасував запланований на 6 червня візит до Франції Володимира Путіна, якого запрошено на святкування 70–ї річниці висадки союзницьких сил у Нормандії. Зате мсьє Фабіус не виключив, що Франція розгляне можливість відмови від контракту на продаж Росії двох військових кораблів «Містраль». Контракт на придбання двох величезних десантних гелікоптероносців став першим договором про придбання Росією військової техніки на Заході з часів розпаду СРСР.

І якщо Євросоюз загалом та Франція зокрема перейдуть із другого рівня (на якому перебували ще вчора) санкцій щодо Росії на третій, «Містралів» Росія не дочекається. Втім, для Парижа розрив цього контракту стане великою втратою, тож поки що там чекають активніших кроків щодо російського загарбника української території й від інших європейських держав.

А поки що Євросоюз продовжує надавати підтримку Україні. У понеділок Рада міністрів закордонних справ ЄС не лише запровадила санкції проти низки причетних до анексії Криму російських та українських посадовців, а й підтримала лібералізацію візового режиму з Україною. А також схвалила тимчасове зняття мит на український експорт до Євросоюзу та підписання політичної частини угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, яке відбудеться 21 березня у Брюсселі.

А єврокомісар iз питань розширення та політики сусідства Штефан Фюле в інтерв’ю німецькій газеті Die Welt заявив, що у зв’язку із ситуацією в Україні ЄС може розглянути питання про розширення. Простіше кажучи — не лише підписати Угоду про асоціацію, а і якнайшвидше прийняти Україну в Європейський Союз. Щоправда, процедура ця однаково тривала й кропітка, тож «якнайшвидше» в даному випадку може просто означати не «десятки років», а «роки».

САНКЦІЇ

Надвечір понеділка Євросоюз оприлюднив перелік осіб, яких торкнулася перша хвиля санкцій через анексію Криму. До списку з 21 прізвища увійшли, зокрема, віце–спікер та депутати Держдуми РФ Сергій Железняк, Леонід Слуцький і Сергій Миронов, віце–спікер і члени Ради Федерації Євген Бушмін, Микола Рижков, Андрій Клішас, Володимир Джабаров, самопроголошені керівники Криму Володимир Константинов, Сергій Аксьонов та Рустам Теміргалієв, мер Севастополя Олексій Чалий, екс–командувач ВМС України, зрадник Денис Березовський тощо.

Водночас до цього переліку не потрапила навіть голова Ради Федерації РФ Валентина Матвієнко, не кажучи вже про інших наближених до Володимира Путіна осіб.

Тим часом у США попереджають, що санкції проти російських високопосадовців будуть розширені ще цього тижня. Що, очевидно, неабияк втішило депутатів російської Держдуми, адже вчора вони ухвалили звернення до президента США Барака Обами та політиків ЄС із проханням поширити санкції на всіх «держдумівців», а не лише окремих із них.

 

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>