Світло для сходу

19.03.2014

Напередодні путінського виступу, чиї тези було нескладно спрогнозувати, Прем’єр–міністр Арсеній Яценюк завдав кількох превентивних інформаційних ударів. Учора вранці він звернувся до жителів сходу та півдня України, де роздмухуються сепаратистські настрої. З цього Яценюк і почав, перейшовши на російську мову: «Крим не єдиний регіон, де зовнішні сили намагаються дестабілізувати ситуацію, розпалити штучні конфлікти, організувати безлади і спровокувати збройну агресію ззовні під приводом нібито захисту прав російськомовних. Режисуру не надто численних, але досить агресивних мітингів у Харкові, Донецьку та Луганську, інших містах здійснюють зовнішні сили».

Щоб підбадьорити названі регіони, Яценюк звернувся до питань «мови, церкви, відносин з ЄС і Росією». Прем’єр запевнив: і по цей час діє закон Ківалова–Колесніченка, згідно з яким російська має статус не просто регіональної, а «фактично офіційної» з тими ж «можливостями і правами», що й мова українська. «Ніхто не робить замах на ваше право вільно використовувати російську мову. Моя дружина Терезія говорить переважно російською», — визнав Яценюк.

Він також адресував «східнякам» і послання щодо розширення повноважень регіонів: «З’явиться муніципальна міліція. Місцева специфіка враховуватиметься в питаннях освіти, культури, історії. Всі нововведення, пов’язані з децентралізацією влади, будуть відображені у новій Конституції. Конституцію ми повинні писати разом».

Перейшовши до зовнішньої політики, глава нового Кабміну закликав не боятися підписання асоціації з ЄС, запланованого на 21 березня. Економічний розділ угоди буде підписаний пізніше, після того, як зважать всі «негативні наслідки для індустріальних регіонів». «Зв’язки з ЄС і Росією ми не розглядаємо за принципом «або–або». Незважаючи на катастрофічне погіршення відносин iз РФ, допущене не з нашої вини, незважаючи на збройну агресію Росії проти України, я зроблю все можливе, щоб не просто зберегти мир, а й побудувати з Росією партнерські і добросусідські відносини», — сказав Арсеній Яценюк. І виклав козир: «Винятково заради збереження єдності України питання про вступ до НАТО не стоїть на порядку денному. Захищати країну буде сильна, сучасна українська армія».

Перейшовши від армії до ви­борів 25 травня, на яких Яценюк закликав кожного громадянина зробити свій вибір, Прем’єр проклав місточок до теми Януковича: «Я проти закликів заборонити Партію регіонів. Її політична відповідальність за те, що зробив Янукович з країною, очевидна, але вердикт тільки за вами, виборцями, і ні за ким більше. Народ на виборах може заборонити будь–яку партію». Яценюк закликав також колишній електорат Януковича не сприймати «боягузливу втечу» останнього як особисту поразку.

А насамкінець додав: «З помилок 2005—2014 років ми зробили висновки. Більше ніхто нікому не буде нав’язувати своїх цінностей. Але при цьому кожен з нас повинен толерантно і терпимо ставитися до того, що поруч з нами живуть мільйони людей, які в силу різних обставин просто думають інакше. Різноманітність — це не наш недолік. Це — наше багатство. А всіх нас єднає Україна».