Зі щитом та при грошах

18.03.2014
Зі щитом та при грошах

Виступає Андрій Парубій. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

«Постреферендумна» Верховна Рада України вчора мало чим відрізнялась від «дореферендумної». Настав понеділок, який міг стати першим днем справжньої війни, але — обійшлося. Парламентарії зібралися на засідання на день раніше, ніж зазвичай. Заходи безпеки були суворішими: речі журналістів ретельно перевіряли, а під самою ВР знов зібралися люди в балаклавах, зі щитами та зброєю. Нардеп від «Свободи» Андрій Іллєнко пояснив у кулуарах: це — Самооборона Майдану, яка захищає від можливого теракту.

Як найбільш легітимний орган влади український парламент працює понаднормово. Учора було затверджено указ в. о. Президента Олександра Турчинова про часткову мобілізацію. Всі силові структури переведено «на організацію та штати воєнного часу». «За» проголосували 275 нардепів. Як доповів на засіданні ВР секретар Радбезу Андрій Парубій, часткова мобілізація залучить 20 тисяч людей до Збройних сил та ще 20 тисяч бійців — до Національної гвардії. Матерям 18–річних юнаків можна не турбуватися: залучатимуть у першу чергу тих, хто вже пройшов армію. Триватиме набір бійців протягом 45 днів, хоча Парубій висловив переконання, що насправді все відбуватиметься значно швидше. Мобілізацію на території АРК та міста Севастополя передбачено «здійснити з числа громадян, які в добровільному порядку висловили бажання бути призваними».

Також армія отримала від парламенту суттєву грошову ін’єкцію. На потреби Збройних сил України виділено 6,882 млрд. грн. («за» — 243 депутати). За словами міністра фінансів Олександра Шлапака, кошти підуть на придбання озброєння й техніки, засобів зв’язку, а також на проведення мобілізації. Окрім згаданих вище 40 тисяч добровольців по лініях ЗСУ й МВС, ще 4300 осіб буде заангажовано в Держприкордонслужбу.

Щодо попередніх засідань, то найголовнішими їхніми рішеннями є такі. В суботу ВР розпустила парламент Криму. «За» проголосували 278 нардепів із різних фракцій, включно із 19 «регіоналами».

При цьому народний депутат від «Батьківщини» Микола Томенко звертає увагу на саботаж з боку переважної частини ПР та всієї фракції КПУ. «Я переконаний, що громадяни України повинні знати усіх депутатів, які не голосували за це рішення або не прийшли на засідання. Це люди, які не хочуть миру, які проти територіальної цілісності, які не розуміють небезпеки військової загрози з боку Росії», — зазначив Томенко.

Так само — без участі «регіоналів» — був проголосований ще один вельми важливий момент. У п’ятницю, 14–го, парламент дозволив Верховному Суду переглядати рішення Вищого адміністративного суду. Депутати 252 голосами підтримали зміни до Кодексу адміністративного судочинства щодо компетенції ВСУ. Верховний Суд отримав право коригувати рішення колег щодо «дій чи бездіяльності Верховної Ради, Президента, Вищої ради юстиції і Вищої кваліфікаційної комісії суддів». Навіщо це було зроблено? Річ у тім, що саме Вищий адмінсуд має юрисдикцію переглядати результати парламентських чи президентських ви­борів (і не лише це). Нині ж у його провадженні перебуває справа про визнання неправомірними дій Верховної Ради щодо призначення на 25 травня позачергових виборів Президента і покладення на Олександра Турчинова виконання обов’язків Президента України. Ініціатором позову виступив сумновідомий донецький адвокат Володимир Оленцевич. Раніше цей невтомний правник успішно оскаржував укази Віктора Ющенка про присвоєння звання Герой України Степану Бандері та Роману Шухевичу. Тепер відомо, що позов Оленцевича проти ВР буде розглядати суддя Михайло Зайцев — а, за даними «Еспрессо ТВ», це креатура Андрія Портнова, екс–заступника голови адміністрації Президента Януковича. Портнова пов’язують із Віктором Медведчуком, кумом російського президента Путіна. Журналісти припускають, що за допомогою рішення ВАСУ Януковичу можуть повернути пост Президента, затвердивши його легітимність.

А тим часом ще один ключовий судовий орган — Конституційний Суд — визнав так званий «референдум» у Криму неконституційним. Приводом для розгляду стали конституційні подання виконувача обов’язків Президента України, Голови Верховної Ради Олександра Турчинова та уповноваженого ВР з прав людини Валерії Лутковської.

У четвер увечері поповнити склад КСУ (після звільнення деяких суддів там утворилися вакансії) Верховна Рада змогла лише з другої спроби. Парламент заповнив свою квоту, делегувавши до КСУ нардепів Миколу Мельника, Сергія Саса, Станіслава Шевчука та Ігора Сліденка. Інші, як Володимир Стретович, не набрали більшості.

До проявів ККД парламенту за останні три дні слід зарахувати й призначення виборів мера Черкас. Вони, як і вибори міського голови Києва, пройдуть 25 травня. А ось призначити переобрання голів Красноармійська та Переяслава–Хмельницького Раді не вдалося — забракло голосів. Видно, що нова більшість у ВР щодалі опиняється під більшою загрозою.

ДЕПКОРПУС

Учора Верховна Рада достроково припинила депутатські повноваження кількох парламентаріїв, які пішли працювати у виконавчу владу. Мандати склали в.о. глави МВС Арсен Аваков, міністр соцполітики Людмила Денисова, міністр інфраструктури Максим Бурбак, секретар РНБО Андрій Парубій, міністр юстиції Павло Петренко (всі — «Батьківщина»), в.о. Генпрокурора Олег Махніцький, голова Тернопільскої ОДА Олег Сиротюк («Свобода»), голова СБУ Валентин Наливайченко («УДАР»).

На тому й розійшлися — Турчинов, щоправда, по­просив депутатів не залишати межі Києва. Парламент також приведено у «повну бойову готовність».

 

СПРАВА КОЖНОГО З НАС

Телефонуйте на номер 565!

Рада національної безпеки й оборони спільно з Міністерством оборони створили сервіс допомоги українським військовим. Кожен охочий українець може послати з мобільного телефона SMS на номер 565. Вартість одного повідомлення становитиме 5 грн. Ці кошти підуть на допомогу українській армії.

Додаткові реквізити для банківських переказів:

Одержувач: Міністерство оборони України

Код ЄДРПОУ: 00034022

Банк: Державна казначейська служба України , м. Київ

Код банку МФО: 820172

Реєстраційні рахунки:

31254307218611 — матеріально –технічне забезпечення

31257304218611 — медичне забезпечення

 

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>