«Москвобандерівці» на марші

18.03.2014
«Москвобандерівці» на марші

«Марш миру» в Москві. (Рейтер.)

«Слава Україні! Героям слава!», море синьо–жовтих прапорів, трохи незграбне, але щире виконання Державного гімну України... Здавалося б, після трьох з половиною місяців Майдану нас такою картиною вже не здивуєш. Та виявилося, що таки можливо — якщо все це відбувається... в Москві.

Щонайменше 50 тисяч людей (за деякими оцінками — вдвічі більше, за версією ГУВС Москви — вп’ятеро менше) минулої суботи, напередодні «референдуму» в Криму, пройшли «Маршем миру» проспектом Сахарова під гаслами «За Украину и Россию без Путина!», «Путин, руки прочь от Украины!», «Прости нас, Украина!» тощо. Промовці зі сцени виступали на тлі напису українською «За вашу і нашу свободу!», відома громадська діячка Валерія Новодворська тримала плакат «Банда Путіна — геть в Нюрнберг!».

З протестом проти війни, втручання у справи іншої держави й путінської пропаганди як у Москві, так і в деяких інших містах Росії вийшли не лише, більше того — переважно не українці за етнічним походженням. «Двічі надсилала СМС–повідомленням текст українського Гімну різним московським знайомим, бо скаржилися, що не знають слів. — Це ще що — коли мені родичка звідти подзвонила, то в телефоні вже лунало «Слава нації! Смерть ворогам!» — ділилися враженнями про події в російській столиці українські користувачі соцмереж.

На диво, суботній «Марш миру» в Білокам’яній відбувся з дозволу влади, тому цього разу нікого не затримали. У Санкт–Петербурзі, Самарі, Казані дозволу на проведення антивоєнних акцій отримано не було, проте люди все одно вийшли на вулиці висловити свою громадянську позицію. І хоча ці демонстрації були нечисленними — від 50 до 600 людей, кожен із їх учасників вартий мільйона байдужих. Вийти з протестом проти політики влади в Росії часів Володимира Путіна — такий крок потребує неабиякої громадянської мужності.

У Єкатеринбурзі півтисячний мітинг на підтримку України й проти анексії Криму очолив мер міста Євген Ройзман. Російська преса охрестила цей вчинок «бунтом проти Путіна», хоча обраний міським головою у вересні 2013 року Ройзман представляє опозиційну до Кремля партію «Громадянська платформа» і не вперше бере участь в антикремлівських акціях протесту.

Одночасно з «проукраїнським» мітингом у Москві відбулася акція протилежної спрямованості — «На підтримку Криму і проти фашизму». Тут російські правоохоронці нарахували 15 тисяч, а опозиційний телеканал «Дождь» — 3—5 тисяч учасників. Ініціатором мітингу під прапорами СРСР, організованого за принципом військового параду, виступив відомий ненавистю до «фашиствующіх бендєровцев» Сергій Кургінян. За даними російських блогерів, перед «парадом» «кургіняновці» кілька тижнів тренувалися, тож промарширували організовано і злагоджено. Усі були вбрані в однакову форму — яскраво–червоні куртки та чорні штани.

ЦИТАТА

Володимир В’ятрович,

український історик, громадський діяч:

— Хтось дивувався, що цими днями в Москві відбулися мітинги проти Путіна, а в деяких українських містах — за нього. Насправді в цьо­му немає нічого дивного: боротьба йде не між українцями і росіянами, а між вільними людьми і «совком». Кордон совка проходить не через території, а через розуми і душі людей. Тому остаточна перемога Майдану в Україні (і не лише) можлива лише після повної десовєтізації.

 

ВРАЖЕННЯ ОЧЕВИДЦЯ

Андрій Макаревич

російський рок–музикант, лідер гурту «Машина часу»:

— Іду в «Марші миру». Розумію, що час не дозволяє дійти до Сахарова, зіскакую в провулок перед Трубною. Трохи запізно розумію, що зараз наштовхнуся на кургіняновських соколів. Із провулка з’являються двоє — мужики років під 50, добре вдягнені. У мене на лацкані — маленький пацифік (міжнародний символ миру. — Ред.) із жовто–синьою стрічкою. Крик: «Бандера, б***!»

Підбігають, впізнають, ціпеніють на мить. Це дозволяє мені, не змінюючи швидкості й напрямку, пройти повз них. У спину: «Андрюха! Жид Бандері продався!».

Боюся, цей народ уже не врятувати.

 

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>