Таку «Лєнту» більше не подавай

14.03.2014

Позавчора надвечір на сайті популярного російського інформаційного інтернет–порталу Lenta.ru з’явилося повідомлення, що головного редактора цього видання Галину Тимченко звільнено, а на її місце призначено нового керівника. Відсторонення керівництвом медіа–холдингу «Афіша»–Рамблер–SUP» відомої журналістки, яка очолювала «Лєнту.ру» з 2004 року, викликало безпрецедентний для Росії бунт журналістського колективу цього видання.

«Звільнення незалежного головного редактора та призначення особи, керованої ззовні, передусім безпосередньо з кремлівських кабінетів, є порушенням закону про ЗМІ, який говорить про неприпустимість цензури», — сказано в заяві 79 співробітників сайту, які також зазначають, що за останні кілька років простір вільної журналістики в Росії «драматично зменшився». Після зміни керівництва більшість журналістів порталу мають намір звільнитися. «Біда не в тому, що нам ніде працювати. Біда в тому, що вам, здається, більше нічого читати», — наголошується в заяві.

Перед тим Роскомнагляд виніс «Лєнті.ру» попередження за публікацію інтерв’ю з одним із лідерів українського «Правого сектору» Андрієм Тарасенком. Як зазначила Тимченко у своєму «Фейсбуці», до самого тексту інтерв’ю у контролюючого органу претензій не було, але редакцію змусили прибрати гіперпосилання на інтерв’ю з лідером «ПС» Дмитром Ярошем, якого в Росії заочно заарештували.

Новим главредом «Лєнти.ру» призначено Олексія Гореславського, який працює у медіа–холдингу «Афіша–Рамблер–SUP» з 2013 року, на посаді заступника генерального директора із зовнішніх комунікацій. До того Гореславський очолював прокремлівське інтернет–видання «Взгляд.ру».

Як пише «Новая газєта», яка залишається одним з останніх уламків вільної преси в Росії, влада всерйоз взялася за ЗМІ та «майстрів культури». Видання зазначає, що за випробуваною на «Лєнті.ру» технологією можна покінчити з будь–яким опозиційним виданням. І, зрештою, у влади залишається найпростіший та найдієвіший механізм — закриття видання. Тут «Новая газєта» наводить приклад газети «Коммєрсант–Україна». Як повідомив гендиректор видавничого дому «Коммєрсант» Павло Філенков, випуск газети «призупинено до того моменту, поки ситуація стабілізується». При цьому він не виключив, що «такого моменту не буде».

Водночас сайт «Телекритика» з посиланням на джерела в редакції українського «Коммєрсанта» повідомляє, що насправді газету закрили через позицію щодо конфлікту з Росією. Раніше українській редакції наказали зняти матеріал про російсько–українські події й поставити замість нього той текст, який вийшов у Росії. Замість цього українська редакція вирішила взагалі не випускати цей номер, після чого з’явилася заява Філенкова.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>