Спокій, холод і стерильна пов’язка

13.03.2014
Спокій, холод і стерильна пов’язка

Лікування термічних опіків потребує допомоги лікаря. (з сайта nmedicine.ru )

Опік шкіри — один із найпоширеніших нещасних випадків, які трапляються і в побуті, і на виробництві. Надмірна температура (тепло), впливаючи на шкірний покрив, пошкоджує шкіру. Рівень ураження може бути як легкий, так і дуже серйозний. Лікарі розділяють такі пошкодження на термічні (у результаті дії вогню, гарячих рідин, пари), хімічні (опіки кислотами і лугом) та сонячні опіки.

За словами лікаря столичної «швидкої допомоги» Марії Масалової, почервоніння і біль — основні ознаки опіків першого ступеня. Якщо на шкірі утворився пухир, наповнений рідким, прозорим, жовтуватим вмістом — імовірно, йдеться про другий ступінь ураження, коли потерпають більш глибокі шари шкіри.

Коли ж утворюється некроз шкіри (пошкодження всіх її шарів), це вимагає негайної госпіталізації, а лікування в більшості випадків триватиме довго і передбачає пересадку шкіри.

Якщо вас чи ваших близьких спіткало таке лихо — чим зарадити? Насамперед, ізолюйте потерпілого від джерела небезпеки: допоможіть вибратися з палаючого приміщення (будинку, автомобіля), з ванни, заповненої гарячою водою. Полум’я можна загасити водою або перекривши доступ повітря. Якщо горить одяг — накрийте його щільною тканиною. Не збивайте полум’я руками.

«Якщо обпеклися гарячою рідиною, слід якнайшвидше зняти мокрий одяг, — пояснює Марія Олександрівна. — Однак якщо тканина прилипла до шкіри — не віддирайте її в жодному разі. Хіба що акуратно обріжте ножицями ту частину одягу, яку можна видалити. Пам’ятайте — навіть після припинення впливу окропу, пари чи вогню на рану процес пошкодження шкіри триває далі. І найважливіше, що маєте зробити, — накласти на опік чисту, м’яку пов’язку, скажімо, стерильні марлю або бинт, змочені в холодній воді. Після цього обробіть рану спеціальним аерозолем, що гоїть опіки, — «Пантенолом», «Левітаном», «Левізолем».

Лікар каже, що на місце опіку можна накласти спеціальну гелеву серветку (такі засоби використовують переважно для опіків другого ступеня).

А ось чого не можна робити категорично — так це розкривати (проколювати) утворені в результаті опіку пухирі. Адже вони захищають рану від проникнення мікробів. Також, обробляючи опіки, не використовуйте йод та інші спиртові антисептики. Це лише ускладнить ситуацію.

Лікарі звертають увагу, що для людини, яка отримала опік, найголовніше — це спокій і холод. У жодному разі не намагайтеся «полегшити» стан потерпілого алкогольними напоями. Натомість до приїзду «швидкої» запропонуйте йому таблетку аспірину або парацетамолу, порцію вітаміну С (аскорбінової кислоти) або ліки проти алергії (кларитин, супрастин тощо).

Якщо опік викликаний кислотою або лугом, він вимагає особливого лікування. У таких випадках, каже Марія Масалова, відбувається не тільки пошкодження шкіри та слизової оболонки, а й отруєння організму. «Тому негайно викликайте «швидку» і обов’язково повідомте диспетчеру служби порятунку про характер ураження. Такі рани лікують спеціалізовані бригади медиків». А доки вони прибудуть, промивайте водою пошко­джену ділянку шкіри, наголошує лікар.