На Східному «фронті» без змін

12.03.2014

Ці дні на Донбасі відзначилися боротьбою з сепаратизмом. Найвищого градусу вона досягла 9 березня. 200–річчя Кобзаря покликало на вулиці Донецька активістів, які зібралися бiля пам’ятника Шевченку і закликали до об’єднання України. Мітинг за єднання на Соборній площі їм провести не вдалося, оскільки їх попередили про наближення агресивних людей iз російськими прапорами і гаслами. Мітингувальникам довелося розійтися, щоб уникнути сутичок. Площу перед пам’ятником зайняли проросійські сили, після них на постаменті з’явилися нецензурні написи, зокрема слово «рагулі».

Ніщо не завадило донеччанам і «гостям» iз районів провести проросійський мітинг. Вони зібралися на площі Леніна, а потім пройшли маршем по вулиці Артема до Донецької ОДА. Там чоловіки з георгіївськими стрічками і російською символікою скандували «Росія» і «Губарєв». Вони вимагали провести референдум iз питань федералізації, арештувати нинішнього «губернатора» Сергія Таруту і відпустити самопроголошеного «губернатора» Донецької області Павла Губарєва.

Нагадаємо, що 6 березня Губарєва затримали на конспіративній квартирі представники СБУ. Йому інкримінували посягання на територіальну цілісність України, дії щодо насильницького повалення влади, а також захоплення державної або громадської будівлі — під керівництвом Губарєва у Донецьку кілька разів захоплювали ОДА і встановлювали над нею російський прапор, але щоразу міліції вдавалося очистити приміщення від сепаратистів. Шевченківський районний суд Києва постановив взяти Губарєва під варту на два місяці, доки триватиме слідство.

Новопризначеного ж голову Донецької ОДА Сергія Таруту мітингувальники називали олігархом, який не повинен обіймати цю посаду. Тим часом у неділю «негідний олігарх» звернувся до голів адміністрацій і місцевих рад області з пропозицією підписати Меморандум національної єдності. Він наголосив, що попри зовнішні загрози збереження єдності залишається пріоритетним завданням.

«Меморандум національної єдності — це крок на шляху діалогу і взаєморозуміння. Це спільне рішення, яке покаже нашу рішучість будувати демократичну державу. Єдину Україну, в якій поважають права і свободи людей не залежно від місця проживання, національності, віри і переконань. Україні не потрібні конфлікти», — заявив пан Тарута у своєму офіційному відеозверненні.

До єднання донеччан закликав і Віталій Кличко, який зранку провів у Донецьку прес–конференцію. Вже у вівторок уперше за довгий час зал засідань ДонОДА працював у звичному режимі під прапором України.

У Луганську ж події набули більш драматичного характеру. Святкування 200–річчя Шевченка, на честь якого свідомі українці провели мітинг бiля пам’ятника, було грубо перервано проросійськими активістами. За свідченнями очевидців, вони били мітингувальників, виривали українські прапори, валили колонки, з дівчат зривали українські вінки, розкидали й топтали квіти, покладені до пам’ятника. Потім вони взяли штурмом Луганську ОДА.

Увірвавшись до кабінету «губернатора» Михайла Болотських, представники організацій «Луганська гвардія», «Молода гвардія» та громадяни Росії змусили останнього написати заяву про відставку. Втім у прес–службі Луганської ОДА повідомили, що Михайло Болотських залишається очільником області, оскільки заява була написана пiд тиском, тому вона є недійсною. Болотських також повідомив, що силові структури області працюють у звичному режимі та займаються врегулюванням ситуації у правовому полі.

У понеділок ОДА звільнили від сепаратистів. З будівлі зняли російський прапор. У затриманні керівника проросійських активістів Арсена Клінчаєва взяв участь нардеп Олег Ляшко. «Вчора я інкогніто прибув на свою рідну Луганщину, щоб керувати цією спецоперацією. Клінчаєв буде відповідати за свої злочини — ми затримали його і передали правоохоронним органам. Боротьба триває», — похвалився він на своїй сторінці у Facebook. Щоправда, за годину його відпустили, і вже увечері Клінчаєв на всіх каналах хизувався пістолетом і казав, що пристрелить Ляшка, якщо він до нього ще раз полізе. Але учора Клінчаєва знову заарештували – цього разу співробітники СБУ.

За правдиве висвітлення недільних подій у понеділок постраждала редакція луганського телеканалу ІРТА, який у своїх сюжетах критикував сепаратистів. За повідомленнями ІРТА–faх, гурт молодиків вибив вхідні двері, люди зайняли всі кабінети, винесли вогнегасники і погрожували спалити телекомпанію, якщо їм не віддадуть для знищення вихідні матеріали для сюжету про захоплення будівлі ЛОДА. За словами співробітників, захоплювачі також вимагали надати їм ефір для виступу. Конфлікт вдалося врегулювати тільки після того, як проросійським активістам пообіцяли дати ефірний час. Керівництво телеканалу наголосило, що протягом штурму міліція правопорушникам не перешкоджала.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>