Диктаторська підтримка

12.03.2014

Попри обурення Кремля, який надалі агресивно переконує світ у тому, що вторгнення російських військових у Крим — масова галюцинація, міжнародна спільнота з кожним днем активніше підтримує в цьому конфлікті Україну.

Сьогодні український прем’єр–міністр Арсеній Яценюк має зустрітися з президентом США Бараком Обамою у Вашингтоні, куди прилетів на його запрошення. Раніше держсекретар Сполучених Штатів Джон Керрі відмовився від зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним — до того часу, поки Москва погодиться обговорити пропозиції США щодо врегулювання кризи в Україні. А радник Обами з національної безпеки Тоні Блінкен заявив, що й Вашингтон, і переважна частина світу не визнають ні так званого кримського референдуму, ні можливої анексії півострова Росією. І запровадять жорсткі санкції проти РФ, якщо тамтешнє керівництво не схаменеться. За словами Блінкена, тепер вибір за Москвою — «опинитися в ізоляції й зазнати економічних втрат, чи піти на дипломатичне вирішення, відновивши суверенітет України».

Про те саме Путіна особисто попередив і сам Обама під час чергової телефонної розмови наприкінці минулого тижня. За її результатами сторони залишилися при своїй думці, попри те, що американські санкції вже дуже жорсткі. Джерело в міністерстві закордонних справ Росії в коментарі РІА «Новості» назвало розпорядження Обами про «блокування власності деяких осіб, що сприяють ситуації в Україні», «безпрецедентними», адже вони фактично дозволяють експропріацію майна іноземних громадян і організацій у позасудовому порядку (тобто оскаржити це рішення також не можна).

Нелегітимним референдум щодо статусу Криму називають і в Раді Безпеки ООН, яка минулого четверга за зачиненими дверима вже вчетверте за останні кілька днів обговорила ситуацію в Україні. Втім у цьому органі Росія, яка має право вето на будь–яке рішення Радбезу, почувається більш ніж упевнено.

Російське МЗС на чолі з Сергієм Лавровим навіть підготувало «зустрічні пропозиції» для розв’язання ситуації в Криму, які запропонувало Вашингтону. На поступки путінський режим іти не збирається. Як заявив постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін, Москва ухвалила рішення про розрив політичних відносин з Україною, оскільки не визнає легітимності нашої нинішньої влади.

Втім у Києві нічого нового в такому рішенні й не побачили, адже де–факто політичні відносини з Україною Росія припинила вже давно. Водночас, за словами речника МЗС Євгена Перебийноса, політичні контакти на міжвідомчому рівні тривають. А в.о. міністра Андрій Дещиця заявив, що Україна обговорює з РФ та США питання створення Контактної групи для переговорів щодо врегулювання конфліктної ситуації в Криму. І Москва навіть готова до такого діалогу — «за умови, що він буде чесним, партнерським, без спроб виставити нас мало не як сторону конфлікту» (цитата Лаврова).

Поки що ж зовнішньополітичне відомство США рекомендує своїм громадянам утриматися від поїздок в Україну. А Польща після певних роздумів ухвалила рішення про евакуацію свого консульства із Севастополя — «через постійні порушення з боку російських військових сил».

На підтримку територіальної цілісності України тим часом неоднозначно висловилася Туреччина. Прем’єр–міністр Реджем Тайїп Ердоган телефоном запевнив канцлера ФРН Ангелу Меркель, що офіційна Анкара готова взяти участь у роботі міжнародної контактної групи щодо ситуації в Україні, а референдум 16 березня вважає незаконним. Також глава турецького уряду пообіцяв підтримку кримським татарам, про що особисто попередив і Володимира Путіна.

Є для кремлівського лідера й добрі новини. По–перше, попри готовність до запровадження санкцій проти Росії, лідери Євросоюзу на екстреному саміті минулого четверга вирішили поки що все ж зачекати з такими радикальними заходами. Ану ж бо Москва таки погодиться вирішити конфлікт шляхом переговорів.

А по–друге, у Путіна нарешті з’явився союзник. Тоді як підтримати вторгнення Кремля на територію сусідньої держави не наважилися навіть партнери по Митному союзу, Казахстан і Білорусь, дружнє плече загарбнику підставив сирійський президент Башар Асад. Якому саме завдяки позиції Москви, що блокує рішення Радбезу ООН про введення в Сирію міжнародного контингенту, вже два роки вдається утримуватися при владі за умов громадянської війни, в якій загинуло близько 100 тисяч людей, і повного бойкоту з боку Заходу. Після того, як диктатор висловився на підтримку «дій Росії, спрямованих на відновлення безпеки й стабільності в Україні», сирійські повстанці сфотографувалися з плакатом, на якому закликали українців «дати відсіч диким росіянам і не сподіватися на підтримку міжнародної спільноти, покладаючись передусім на власні сили».

ЗБРОЯ

Для спостереження за розвитком кризи в Україні НАТО розпочне польоти літаків дальнього радіолокаційного стеження (AWACS) над Польщею та Румунією. Як повідомляє «Рейтер», свою згоду на такі польоти 10 березня надали посли країн Північноатлантичного Альянсу. Літаки злетять з авіаційних баз у німецькому місті Гайленкірхен та британському Веддінгтоні.

Раніше США заявили, що відряджають до Польщі винищувачі F–16 та 300 солдатів для участі у військових навчаннях. Маневри були заплановані давно, але, за повідомленням польського міноборони, «з огляду на напружену політичну ситуацію в Україні» Варшава і Вашингтон домовилися перенести їх на більш ранній час.

Ще шість додаткових американських винищувачів F–15 було спрямовано для зміцнення протиповітряної оборони до Естонії, Латвії та Литви.

Окрім того, у Чорному морі перебуває американський ракетний есмінець «Тракстон», який бере участь у навчаннях з військово–морськими силами Румунії та Болгарії.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>