Рада про Крим

12.03.2014
Рада про Крим

Виступає мiнiстр оборони Ігор Тенюх. (Рейтер.)

Питання, чи правильною є стратегія офіційного Києва щодо подій у Криму, розкололо соціум на два табори. Одні ствер­джують, що регулярно витирати плювки з обличчя й не давати відсіч російським окупантам без шевронів та бандитам, які хазяйнують на півострові, є вкрай ганебною практикою. Інші — ті, чия рука вже оцінила вміст кобури — відповідають, що для симетричної відповіді на агресію нам бракує нормально оснащеної армії, а відтак доводиться зціпити зуби та терпіти мовчки, очікуючи санкцій світової спільноти. Й тих, й інших спробував примирити міністр оборони Ігор Тенюх, який виступив учора у парламенті.

По–перше, зазначив він, де–юре відкритої агресії немає, оскільки керівництво РФ не визнає присутності своїх військ у Криму. «Не оголошено правовий режим воєнного стану. Застосування Збройних сил у такому разі тягне кримінальну відповідальність», — сказав Тенюх. По–друге, для підготовки до протистояння із таким потужним супротивником, як Росія, потрібні великі гроші та час. «У Збройних сил України є тільки тактика і бойовий дух. Ми привели всі ЗСУ в ступінь бойової готовності у відповідності до плану навчань. Але статистика невтішна», — зазначив глава оборонного відомства. І додав: із 41 тисячі сухопутних військ фактично готовими виявилися лише 6 тисяч. Тим часом як Росія підтягнула до східного кордону 220 тисяч військових, 150 літаків, 60 кораблів, танки тощо». Сили аж ніяк не рівні, резюмував Тенюх і попросив грошей на армію.

Свій варіант того, чим можна посилити армію, запропонувала РНБО. Вона клопочеться перед Верховною Радою про створення Національної гвардії та оголошення часткової мобілізації. Від імені Ради нацбезпеки говорив в.о. Президента Олександр Турчинов. Він зазначив, що мобілізація «в першу чергу буде стосуватися не дітей, яким 18 років, а добровольців, людей, які пройшли війську службу».

Поки парламент думав над такою пропозицією, слово взяв Прем’єр Яценюк, який говорив про стосунки України і світу. Добра звістка полягає в тому, що Європа бере нас під своє крило: 21 березня може бути підписана політична частина Угоди про асоціацію України з ЄС. Що ж до Америки, то сьогодні Яценюк проводитиме зустріч iз президентом США Бараком Обамою, а в четвер виступить перед Радою Безпеки ООН.

Утім, Крим — це не лише проблема присутності на півострові російських військових. Є чинники, котрі сприяють окупації: приміром, теперішній склад Верховної Ради Криму. Він більшістю голосів (78 зі 100) учора ухвалив «декларацію про незалежність».

«Крим як суверенна незалежна держава після проведення референдуму звернеться до Російської Федерації з пропозицією про входження до складу РФ як суб’єкта», — йдеться в цьому рішенні.

Референдум же, призначений на 16 березня, влада України, звісно,не визнає. А в якості превентивного заходу від подальшої ескалації напруги розглядається розпуск ВР Криму. Авторство ідеї належить Турчинову, і його в цьому підтримує нардеп–«УДАРівець» Сергій Куніцин — представник Президента в Криму. Рішення щодо законності невідкладного розпуску кримського парламенту ухвалюватиме Конституційний Суд, повідомив в. о. Президента.

ЗБРОЯ

Українські вояки залишили місця постійної дислокації в центральних та західних областях і прибули на південь. За словами керівника Західного регіонального медіацентру Міністерства оборони підполковника Олександра Поронюка, проводяться військові навчання. Розповідати подробиці він відмовився, пояснивши, що інформація про маневри є військовою таємницею. Інші джерела повідомляють про «планові навчання на полігонах Херсонській області для підвищення рівня військової підготовки».

Про масштаби навчать свідчать відеоролики, викладені користувачами в інтернеті: через Запорізьку та інші суміжні області рухаються багатокілометрові колони бронетехніки, армійських вантажівок, різних видів озброєнь, що належать аеромобільним силам України та ін.

Місцеві мешканці, як видно з відео, зустрічають вояків, котрі «йдуть визволяти Крим», з ентузіазмом — махають руками, передають солдатам харчі тощо.

 

АНТУРАЖ

 

Учора Верховну Раду України взяли в облогу неприязні люди в камуфляжі. «Це ті, хто реально скинув диктатуру», — охарактеризував пікетників депутат Сергій Пашинський із «Батьківщини». Серед невідкладних вимог закамуфльованих — проведення дострокових парламентських виборів, внесення змін у законодавство, що регулює статус народного депутата, тощо. «Я так бачу, що більшість пропозицій підтримується народними депутатами», — сказав Турчинов після зачитування Пашинським вимог тих, хто оточив Раду. Втім, з цих питань парламент жодних рішень не ухвалював.

Навряд чи й ухвалить. Адже, крім іншого, чоловіки в камуфляжі вимагали якогось статусу для Самооборони Майдану, погрожували не випускати нікого з будівлі ВР та не впускали журналістів. Очевидно, це був один із чергових проявів отаманщини на постреволюційному Майдані. В одного з учасників силового пікету вдалося випитати, що акцію очолює екс–КУНівець Микола Коханівський — при тому що досі він не мав особливого впливу на Самооборону.