«Не можу виправдовувати дії Путіна»

07.03.2014
«Не можу виправдовувати дії Путіна»

Ще недавно Ліз Уол слухняно розповідала про те, як «головну роль в українському хаосі відіграють радикальні націоналісти».

Ведуча російського англомовного державного телеканалу Russia Today («Росія сьогодні») у Вашингтоні американка Ліз Уол у прямому ефірі повідомила про своє звільнення. Причиною такого кроку вона назвала вторгнення Росії в Україну. «Я не можу більше бути частиною компанії, що фінансується російським урядом і виправдовує дії Путіна. Я пишаюся тим, що я американка, і вірю в торжество правди. Саме тому після цього випуску я йду», — заявила дівчина. І розповіла глядачам, що як репортер RT зіштовхнулася з багатьма етичними і моральними проблемами ще й тому, що її батьки приїхали до США з Угорщини, рятуючись від вторгнення радянських військ.

Керівництво телеканалу на це відреагувало заявою, що свою незгоду з позицією роботодавця журналіст повинен обговорювати з редактором. А якщо досягти згоди не вдається — то «звільнитися, як професіонал, а не влаштовувати з цього шоу й самопіар».

Раніше інша ведуча RT, також американка Еббі Мартін, в ефірі засудила введення російських військ до Криму, назвавши це військовою окупацією. У відповідь главред каналу Маргарита Симоньян назвала журналістку «жертвою американської пропаганди, яка промиває мізки навіть найрозумнішим і полум’яним». При цьому Симоньян звернула увагу на те, що керівництво каналу «не б’є своїх журналістів по нирках» і вони вільно висловлюють свою позицію.

Англомовний телеканал Russia Today був створений 2005 року для захисту і просування позиції російської влади за кордоном. Західні ЗМІ не раз критикували RT за антизахідну риторику і пропаганду. Це, зокрема, стосувалося і висвітлення подій в Україні.

А ТИМ ЧАСОМ...

Агенцію «Россія сєгодня», створену на основі колишнього РІА «Новості» та радіостанції «Голос Россії», указом президента Путіна внесено в перелік стратегічних підприємств РФ. Нагадаємо, генеральним директором агенції призначено телеведучого Дмитра Кисельова, а головним редактором — Маргариту Симоньян.

 

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>