«Пам’ять треба берегти на рівні серця»

07.03.2014
«Пам’ять треба берегти на рівні серця»

Пам’ятник малому Тарасу при в’їзді в с. Шевченкове.

Розрекламовані минулою владою гучні ювілейні заходи до 200–річчя Шевченка на його батьківщині пройдуть значно скромніше. «Нині дуже важкий економічний стан, Черкащина знекровлена, і вона скромно має відзначити 200–річчя Шевченка. Пам’ять про Кобзаря насамперед треба берегти на рівні серця», — пояснює новообрана голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко.

У селах Моринці, Шевченкове та Будище Звенигородського району, де Тарас народився і провів свої дитячі роки, окрім традиційного в ці дні покладання квітів до пам’ятника Матері, до могил матері та батька поета, проведуть літературну годину в музеї Тараса Шевченка, культурно–мистецький захід «Земля Тараса — духовне серце України». За словами заступника директора Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» Людмили Шевченко, незмінним залишається традиційний захід «У родинному колі». «Після панахиди разом збираються родичі Тараса Григоровича, котрі мешкають на його батьківщині, а таких у нас — до тридцяти осіб», — розповідає «УМ» заступника директора Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» Людмили Шевченко.

До ювілею на батьківщині поета, окрім скандально відреставрованої хати чумака, вдалося облаштувати фасад та територію літературно–меморіального музею Т. Г. Шевченка, господарський двір, в адміністративному будинку завершити фасадні та внутрішні ремонтні роботи, благоустроїти меморіальну алею.

Для відвідування туристів тут оновлено експозицію Літературно–меморіального музею Шевченка та Моринський музейний комплекс. У музеї, приміром, до ювілею поета відкрито досить цікаву виставку фоторобіт Григорія Шевченка, родича Кобзаря, який увічнив у своїх світлинах батьківщину Тараса такою, якою вона була у 30–х роках минулого століття.

Водночас у маєтку пана Енгельгардта у селі Будище продовжують ремонтно–реставраційні роботи, тож музейники просять тимчасово утриматися від туристичного відвідання цієї пам’ятки.

На Чернечій горі у Каневі 9 березня чекають приїзду в.о. Президента України Олександра Турчинова разом із делегацією урядовців, приїдуть також майданівці з Києва, щоб покласти квіти до могили поета.

«Окрім традиційної експозиції, монтуємо для туристів виставку із фондів музею, які нараховують 50 тисяч експонатів. Хочемо представити цікаві та оригінальні експонати, які дарували в різні часи, — портрети, вишивки, аплікації, скульптури», — зазначає Світлана Брижинська, заступник директора Шевченківського національного заповідника.