Удар у спину

06.03.2014

Не встиг Віктор Щадей змінити у кріслі одіозного мера Ужгорода Віктора Погорєлова, як сам ледь не попрощався з життям — біля входу одного з пабів міста його вдарили ножем. Як стверджують медики, які оглянули пораненого після госпіталізації, удар було завдано професійно, дуже гострим предметом, який пройшов через курточку, щільний піджак та сорочку. За щасливим збігом обставин, внутрішні органи не пошкоджено.

Сам постраждалий устиг побачити нападника. За його словами, він помітив за собою «хвіст» іще в машині, тому вирішив зупинитися і зайти до пабу на вулиці Минайській. Переслідувачі зупинилися теж, з авто вийшов чоловік характерної зовнішності «тітушки» і почав говорити по телефону. Щадей почекав деякий час, а тоді вийшов із машини, пройшов повз незнайомця, а за метр від дверей закладу він відчув, що його штрикнули ззаду ножем в поясничний відділ зліва. Падаючи, він устиг побачити того ж чоловіка, який перебіг вулицю та зник у невідомому напрямку. Все це сталося близько 21.40 у вівторок.

Це вже не перший випадок нападу на Віктора Щадея — у травні 2012 року, ще коли він обіймав посаду секретаря Ужгородської міськ­ради, невідомі біля під’їзду його будинку побили Щадея ногами до струсу мозку. Взагалі на Закарпатті зараз неспокійно — кілька днів тому близько опівночі невідомі вчинили погром у помешканні екс–ректора УжНУ Миколи Вегеша. Про погрози у свій бік заявляв також екс–начальник Чопської митниці Сергій Харченко, а Віктору Погорєлову у двір будинку кидали світло–шумову гранату.

На цей момент здоров’ю Віктора Щадея, який очолює Ужгород як виконувач обов’язки мера від 24 лютого, нічого не загрожує, хоча він продовжує перебувати в лікарні. Водночас екс–«губернатор» Закарпаття Віктор Балога вбачає у замаху політичний підтекст. «Нападали з–за спини, почерк суто бандитський — щоб залякати, але залишити живим. Вбачаю в даному випадку чітку спробу розправи над одним із найактивніших учасників київського та ужгородського Євромайданів. Перекрашені все зіпсують, зупиняйте терміново цей бандитизм», — написав він на своїй сторінці у мережі «Фейсбук», звертаючись до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та голови СБУ Валентина Наливайченка.

Міліція порушила за фактом замаху кримінальну справу за статтею «умисне легке тілесне ушкодження». Триває слідство. Перебіг справи взяв під свій контроль і новопризначений голова Закарпатської ОДА Валерій Лунченко.