Слідчі Євромайдану

05.03.2014
Слідчі Євромайдану

Активiсти створили Слiдчий комiтет i збирають усi можливi докази злочинiв мiлiцiянтiв.

Упродовж останніх днів на Майдані поширюється інформація про вбитих і закатованих у Маріїнському парку, яких нібито скидали в каналізації. Чоловіки, які між собою не знайомі, у приватних розмовах розказують про люки в урядовому кварталі та парку, в яких бачили гору трупів, розкопували могили на схилах у Маріїнському, виносили звідти закатованих і розіп’ятих. Чутки про те, що хтось комусь сказав про катування, тільки наростають, а підтвердження немає жодного.

Щоб перевірити моторошні історії про люки, кореспондент «УМ» у понеділок пішла на місце подій разом iз дигерами та двома активістами, які входять у Слідчий комітет Майдану (ця група, що займається розслідуванням і збором доказів, нараховує понад 20 активістів; вони розшукують зниклих, збирають усю інформацію про злочини міліції і «тітушок», фіксують докази). З фото– і відеоапаратурою, у супроводі співробітника Генпрокуратури, який би міг відразу викликати спеціальний слідчий підрозділ, ми пройшлися по всій території урядового кварталу і Маріїнського парку. Дигери відкривали кожен люк, щоразу спускалися вниз і все фотографували. За день відкрили понад сто кришок каналізаційних люків. Практично в жодному не було виявлено нічого підозрілого — ніякого людського сліду, плям крові чи нетипового для каналізації запаху. Дигер Михайло, який уже 14 років спускається в підземелля Києва, каже, що всі люки в Маріїнському в такому ж стані, як і рік тому.

Активіст Тарас Матвіїв, який входить у Слідчий комітет Майдану, розповів «УМ», що на вихідні він iз групою волонтерів виявив протигази і каски в каналізації під Українським домом. Знайдені речі дуже дорогі, такими користуються тільки професіонали–силовики, переконує Тарас. Також у штольні біля станції метро «Арсенальна» знайшли хлопця. «Це був не бомж і не дигер. Хлопець був одягнений у чистий одяг, у чистому взутті. Мав із собою гроші, новий мобільний телефон, у якому було всього кілька номерів. Казав, що приїхав із Луганська. Ми його відвели в комітет «Самооборони». Більше ми цього загадкового хлопця, який, швидше за все, був «тітушкою», не бачили», — поділився останніми досягненнями пошуків Тарас.

Дигери працюють із майданівцями на добровільних засадах. «Ми вже багато років досліджуємо каналізації. Знаємо практично все, маємо карти багатьох штолень. Та люки під Кабміном ніколи не вдавалося відкрити. Тут завжди стояла охорона зі зброєю. Нас затримували, проганяли, забирали в райвідділ, — розповідає дигер Костянтин. — Це вперше ми можемо спуститися в каналізацію, до якої раніше не могли і на п’ять метрів підійти. Охоронці не розуміють, хто такі дигери, що ми нічого не пошкоджуємо, не розписуємо стіни графіті».

ВАРТО ЗНАТИ

Як працюють слідчі Майдану

Слідчий комітет координує свої дії з Генпрокуратурою. Хлопці збирають усі можливі докази на вулиці й по людях — кулі, набої, гранати, прострілені бронежилети, розтрощені каски, спилюють обстріляні ліхтарі і труби, розшукують відео і фото, зроблені під час боїв. Активісти запевняють, що всі докази і звіти з їхніх щоденних розслідувань будуть передані в прокуратуру і доєднані до слідства. За їхніми словами, як тільки до комітету приходить інформація з різних джерел, яка стосується Майдану, слідча група відразу йде на місце події і все перевіряє. Активісти тримають зв’язок iз працівниками моргу, їздять на Оранжерейну, перевіряють списки в крематорії, виїжджають у ліси під Києвом.

Слідчому комітету Майдану виділили приміщення на першому поверсі Українського дому. Предмети злочинів можна відносити у їхню ятку.

З інформацією про злочини міліціянтів і «тітушок» проти майданівців активісти просять звертатися на «гарячу лінію» Євромайдану SOS — Київ: 068 5481241; 066 6849830; 063 3379573, Львів: 063–90–33–155, 093–43–66–593.

 

ПОШУК

Із 343 зниклих уже 70 знайдено

Тарас Матвіїв каже, що на вихідних його команда волонтерів зібрала повний список зниклих. Після подій 18–20 лютого не було інформації про 343 людини. Починаючи від суботи, волонтери Слідчого комітету продзвонюють їхні номери телефонів, друзів, знайомих. Уже знайшлося 70 осіб. Хтось відлежувався з пораненнями, хтось загубив телефон, хтось цілеспрямовано переховувався, щоб рідні не знайшли. Станом на вівторок, за даними активістів, зниклими вважаються 273 людини.

Якщо в когось є інформація про зниклих, активісти просять звертатися за номерами телефонів: 050 744 29 89 та 093 183 30 74.

 

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>