Далекий Схід чекає

04.03.2014

Росія вже відчуває перші негативні наслідки міжнародного обурення її вторгненням в Україну. Уже кілька держав відкликали своїх послів із Москви для консультацій, зокрема Канада і Литва. Обидві країни рішуче засудили інтервенцію Росії.

У відповідь Москва збирається відкликати свого посла у США.

Учора міністр оборони Фінляндії Карл Хаглунд скасував запланований візит до Санкт–Петербурга, де мав зустрітися з українським колегою Сергієм Шойгу. Зустріч була запланована ще за півроку в рамках зміцнення фінсько–російської співпраці в галузі оборони, але через події в Україні її перенесено на невизначений час.

Напередодні Шойгу мав неприємну розмову з міністром оборони США Чаком Хейгелом, який попередив його про наслідки інтервенції на українську територію.

Про призупинення переговорів щодо створення зони вільної торгівлі з Росією заявила Нова Зеландія — її міністр торгівлі, який проводив перемовини, терміново залишив Москву.

А у Сполучених Штатах відмовилися прийняти делегацію експертів Россільгоспнагляду, які мали взяти участь у переговорах щодо приєднання Казахстану до Світової організації торгівлі. При цьому казахську делегацію зустріли, як і було заплановано. А очільника російської переговорної групи Миколу Власова попередили, що візит російських експертів до США на даний момент «є неприйнятним».

Тим часом проти введення російських військ в Україну виступили члени Ради при президенті Російської Федерації з розвитку громадянського суспільства і прав людини. У поширеній заяві з цього приводу правозахисники, зокрема, наголошують: «Використання зовнішньої військової сили, пов’язане з порушенням суверенітету сусідньої держави, що суперечить міжнародним зобов’язанням Росії, на нашу думку, є абсолютно не адекватним масштабам порушень. Зокрема, інформація щодо нападів, заворушень і вбивств на території Криму є недостовірною і перебільшеною». У чому на власні очі переконався член Ради Андрій Юров, який перебуває в Криму.

Прем’єр–міністр РФ Дмитро Медведєв, однак, вважає інакше. У відповідь на численні коментарі з приводу ситуації в Криму глава уряду написав у своєму «Фейсбуці», що Росії потрібна сильна Україна, а не «бідний родич, який вічно стоїть із простягнутою рукою».

«Моя позиція така: Росія готова розвивати багатогранні поважні відносини з братською Україною. Взаємовигідні й ефективні. Але Україна — це не група людей, яка, проливши кров на майдані, захопила владу, порушивши Конституцію та інші закони своєї держави. Це вся країна. Дуже різні люди. Українці, росіяни, татари, євреї. Інші нації, що живуть у злагоді», — написав Медведєв.

Визнавши, що екс–Президент Янукович втратив будь–який авторитет, російський прем’єр зазначає, що, за Конституцією України, він залишається легітимним главою держави. «Якщо він винен перед Україною — проведіть процедуру імпічменту і судіть його. Все інше — свавілля. Захоплення влади. А значить, такий порядок буде вкрай нестійким. Закінчиться новим переворотом. Новою кров’ю». А Росії потрібен «передбачуваний і економічно заможний партнер» — що, зрозуміло, «пояснює» вторгнення в Крим.

Тим часом російська влада придумала, що робити із «сотнями тисяч» біженців з України, які, згідно з повідомленнями місцевої преси, поспішають сховатися на теренах братньої держави від «фашистів», які захопили владу в Києві. Як заявив міністр розвитку Далекого Сходу РФ Олександр Галушка, жителі України можуть виступити кадровим резервом при становленні територій випереджального розвитку в цьому регіоні.

За словами Галушки, Далекий Схід має розвиватися «випереджаючими темпами при масштабному залученні інвестицій». Але на заваді стає нестача трудових ресурсів. Тож варіант залучення до роботи громадян України експерти розглядали ще «задовго до нинішніх подій».

«Поки ВВП на душу населення на Україні не досяг навіть радянського рівня, і треба не відштовхуватися від локальних гострих подій, а виходити з довгострокових стійких тенденцій щодо України», — наголосив чиновник, зазначивши, що очевидним плюсом української колонізації є те, що «на Далекому Сході з’являться люди без мовного, ментального і культурного бар’єрів».

До слова, в Держдуму Росії внесені законопроекти про спрощений порядок отримання російського громадянства українськими громадянами й про спрощення процедури приєднання до РФ частини іншої держави. Авторами цих законодавчих актів виступили депутати від нібито опозиційної партії «Справедливая Россия» на чолі з Сергієм Мироновим.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>