Зажерливість. Хабарництво. Протести

28.02.2014

Туреччина все далі відходить від європейських стандартів, віддаляючись таким чином і від ЄС, куди так прагне вступити. Позавчора президент країни Абдулла Гюль підписав закон, який посилює урядовий контроль над правосуддям. Опозиція до останнього моменту сподівалася, що цього не станеться, адже раніше президент заявляв, нібито деякі положення закону порушують Конституцію. Проте зараз президент пояснив, що недоліки було виправлено. Критики нововведень вважають, що в такий спосіб прем’єр–міністр Реджеп Тайїп Ердоган відповідає на корупційний скандал, який похитнув його уряд. Опозиція збирається оскаржити закон у Конституційному суді.

Позавчора на сервісі YouTube був анонімно розміщений черговий аудіозапис розмови між нібито главою уряду та його сином. У розмові глава уряду переконує свого старшого сина Біляла не брати грошей, які йому пропонують за здійснення певної торговельної операції, оскільки сума хабара «занадто мала». «Не бери цього. Він повинен принести нам те, що обіцяв. Інші ж приносять, то чому він не може принести? У чому, на їхню думку, полягають ці інтереси? Не турбуйся, і так нам піддадуться» — каже прем’єр–міністр.

На записі назва фірми, яка має збільшити хабар, не лунає, але син Ердогана Білял згадує про якогось «пана Сіткі».

Турецькі ЗМІ відразу ж встановили, що йдеться про Сіткі Аяна, главу фірми Turang Transit Tasimacilik. У 2010 році компанія Аяна отримала ліцензію на будівництво газопроводу, яким до Європи через територію Туреччини мали транспортувати іранський та туркменський газ. Згідно з інформацією на сайті турецького міністерства економіки, у грудні минулого року уряд надав цьому підприємству податкових пільг на 5,2 млрд. доларів.

На першому аудіозаписі, викладеному в інтернеті минулого понеділка, Ердоган наказує синові Білялу вивезти з їхнього будинку останні 30 млн. євро та розподілити між родичами. Саме в той час турецька поліція проводила масштабну антикорупційну операцію, в рамках якої були заарештовані сини трьох міністрів уряду Ердогана.

«Касетний скандал» спричинив масові вуличні заворушення у найбільших містах Туреччини. Опозиція закликає Ердогана подати у відставку. «Він втратив усю легітимність», — заявив після надзвичайної наради віце–голова провідної опозиційної Народно–республіканської партії Халук Коч, повідомляє агенція «Франс пресс».

За останні кілька місяців Туреччина пережила чимало потрясінь — корупційний скандал, звільнення та ув’язнення високопосадовців і правоохоронців, посилення контролю над інтернетом та розширення повноважень спецслужб. У Євросоюзі це називають відходом від європейських цінностей.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>