Готуй візок для відпочинку взимку

27.02.2014
Готуй візок для відпочинку взимку

Раннє бронювання літнього відпочинку заощаджує гроші.

Не завжди хочеться загадувати наперед. Утім варто планувати своє життя, щоб було воно яскравим і цікавим. А ще продумані дійства, виявляється, дуже часто економніші для гаманця, ніж спонтанні «хочу саме зараз». Зокрема, якщо ви ще взимку обмізкували, якого відпочинку хочете влітку. Його організацією можете зайнятися самотужки або через турпосередників, користуючись послугою раннього бронювання.

Ні Крим, ні Одеса не подешевшають

Планування відпочинку починається з оцінки своїх можливостей й аналізу пропозицій. Якщо говорити про економ–варіант, який вибирає більшість українців, ціновий обрахунок літнього відпочинку біля моря у себе на батьківщині і в доступних Туреччині, Болгарії, Греції, Грузії не дуже різниться, коли проживатимете не у курнику за 2—5 кілометрiв від узбережжя.

Відпочинок на своїх Чорному та Азовському морях не вимагає наявності закордонного паспорта (щоб його оформити навіть безпосередньо в державному органі, потрібно близько 600 грн.), візи як наклейки (для країн Шенгену — 35 євро) і принаймні кількатижневих переживань iз приводу її отримання. Який би регіон для літнього оздоровлення ви не вибрали — Ялту, Судак, Євпаторію, Феодосію, Одесу чи Бердянськ, здешевлення у порівнянні з минулим роком не знайдете.

Якщо хочете красивої природи, максимум фітонцитів із кипарисів і ялин, трохи профілактично–лікувальних процедур та безпосереднього повсякчасного виходу до Чорного моря, — спробуйте примірятися до санаторіїв першої лінії Великої Ялти. На понад 70–кілометровій відстані від Гурзуфа до Фороса — більшість ще радянських оздоровчих закладів, які стали власністю нинішніх органів влади, профспілок тощо. Наприклад, на території колишнього володіння одного з князів Романових, у прекрасному парку зовсім близько біля «Ластівчиного гнізда» — «Дніпро». У червні найдешевша вартість дня перебування однієї дорослої людини у двомісному номері, вікна якого виходять на північ, а площа може не перевищувати 11 квадратних метрів (чотириразове харчування та набір лікувально–профілактичних процедур) — 475 грн., а в серпні — 615 грн. У санаторії «Ай–Петрі», що неподалік, — в останні 10 днів першого літнього місяця за перебування у найдешевшому двомiсному номері однiй людинi треба заплатити 400 грн. Якщо спробувати заселити бабусю з двома внуками для відпочинку (доставити додаткове ліжко) — за день треба викласти 1048 грн. Як будь–де, й у кримських оздоровницях не можна 100–відсотково передбачити умови свого перебування. Бо ті ж північні «двушки» у «Дніпрі» можуть мати метраж і 18 «квадратів». Незважаючи на відчутну дороговизну для середньостатистичного українця, певну «совковість» й інші нюанси перебування — якщо хочете потрапити у пристойні кримські оздоровниці влітку, бронювати треба уже зараз. Частина санаторіїв вимагає миттєву перед­оплату в розмірі 20—50 відсотків вартості замовлення. У середньому гривень на 100—150 дешевші ціни в оздоровницях Євпаторії, Сак, Одеси.

Не варто «купуватися» на обіцянки санаторіїв надавати влітку можливість купатися у басейнах iз морською водою. Як правило, у червні–серпні вони там не працюють. У відділах бронювання часто відповідають: басейн припиняє роботу, коли температура моря прогрівається до +18. На кілька днів прогрітися до такої позначки воно може на початку червня, а потім опуститися і до +9, а басейн запускати по–новому ніхто не буде. Якщо у Криму орієнтуватися на плавання і в басейні, треба придивитися до нових готелів. Там ще зазвичай просторі номери і всюди свіжий ремонт. Щоправда, ці новобудови часто — не дуже близько від моря. Проте власники організовують індивідуальну доставку на мікроавтобусах чи авто. Рівень цін: 800—900 грн. за двомісний номер за двох зі сніданками.

Заздалегідь житло за привабливими цінами навіть у межах України можна бронювати через інтернет–сервіси. Для надійності варто зупинятися на перевірених часом. Наприклад, двокімнатні апартаменти в історичній частині Одеси на липень можна забронювати за 3240 грн. на 7 ночей; біля найпривабливішого пляжу «Аркадія» — за 7700 грн., біля віддаленіших — за 6000 грн. Як не дивно, ще кілька тижнів на одному з міжнародних інтернет–порталів було заброньовано на літній період лише 30 відсотків різних варіантів помешкань, зараз уже — близько 50.

Хоча зрозуміло, що більшість варіантів приватного біляморського сектору працює за принципом не попередніх замовлень із зими, а реального літнього попиту відпочивальників, які придбали квитки і приїхали. А в оприлюднені ціни відпочинку у гривнях може внести оперативні корективи постійне зростання ціни долара.

Про Варну, Батумі й Анталію без посередників

Усі, кому набили оскомину особливості вітчизняного сервісу, активно зондують варіанти відпочинку за кордоном. Як відомо, накрутки туроператорів і турфірм складають 30, а то й 50 відсотків вартості поїздок. Тому з’являється все більше бажаючих і в цьому питанні взяти все у свої руки.

Перша позиція здешевлення — проїзд. Оскільки лоукост–компанія з України літає у наближені до моря місця у Болгарії та Грузії, то саме ці країни стають найпривабливішими. Навіть якщо ще годин 7–8 із Софії треба добиратися до Варни автобусом чи поїздом, є немало тих, хто розглядає як початковий і кінцевий авіамаршрут Київ—Софія—Київ від Wizzair за 309, 419 або 519 грн. за одну людину в один кінець. (Купейний квиток на поїзд «Київ—Сімферополь» зараз коштує близько 350 грн., а до літа ще подорожчає). Ціни на проживання на болгарських курортах — від 240 грн. за добу за двох у липні у Созополі (у номері 25 «квадратів» з балконом із видом на море, облаштованому кондиціонером, телевізором, мікрохвильовкою, холодильником й електрочайником).

У Кутаїсі зі столиці України — далі, отже ціна авіаперельоту на борту бюджетного перевізника дорожча: 629, 729, 949 грн. Утім відстань від аеропорту до курортного Батумі у Грузії — трохи більше 100 км. За сiм ночей у тризірковому готелі двом людям у липні у двомiсному номері доведеться викласти 4 900 грн. До послуг гостей — критий плавальний басейн, спа–центр, оздоровчий центр, сауна, масажний кабінет і безкоштовний Wi–Fi на всій території закладу. У гостьовому будинку у стандартному тримісному номері можна жити втрьох тиждень лише за 2 800 грн.

Лоукост літає з України в турецьку Анталію. Цей переліт можна вважати трохи дешевим, якщо врахувати, що українці їдуть у Туреччину без віз, на відміну від подорожі у ту ж європейську Болгарію, та й прилітає судно безпосередньо у пункт призначення відпочивальника. За авіапереліт Київ–Анталія потрібно викласти 1 149, 1 359 або й 1 999 грн. Проживання у п’ятизірковому готелі у двомiсному номері на двох за системою «все включено» (7 ночей) у липні можна самостійно забронювати за 7 400 грн. Сімейний номер iз видом на море, якщо сплатити зараз, на чотирьох людей у «п’ятірці» можна знайти за 11 600 грн.; якщо сплачувати пізніше — 12 900 грн. Щоправда, варто розуміти, що «зірковість» готелів у Туреччині часто не завадить знижувати на один бал.

Скільки не кажи «дешево» — ціни кусаються

Послугу раннього бронювання пропонує практично кожна турфірма. Заплативши частинами чи повністю уже до кінця лютого, або — у березні–квітні, можна мати пакети документів на відпочинок, наприклад, у Туреччині у тризіркових готелях із типом харчування «все включено» за ціною від 450 доларів на людину за 8 днів/7 ночей, якщо вилітати з Києва. Багато турфірм пропонують за таку вартість тури 7 днів/6 ночей. Родині з 4 людей — 2 дорослих і 2 дітей віком 7–12 років —за 7 ночей перебування в однокімнатному номері п’ятизіркового готелю, який насправді є твердою «четвіркою», «все включено» разом з численними дорослими і дитячими басейнами, власним пляжем, щоденними розважальними програмами пропонують сплатити, скажімо, 3 325 доларів. За нинішнім курсом — це трохи не 30 тисяч гривень, сума для більшості людей, які чесно заробляють гроші, непідйомна.

Минулого року Ользі разом із чоловіком і дитиною — учнем молодшої школи — вдалося відпочити на початку літа у турецькому курортному містечку Сіде аж 21 день (саме такий термін є оптимальним для оздоровлення на морі) у п’ятизірковому готелі за менш, ніж 3 тисячі доларів. У столичній турфірмі бронювали цей тур ще до новорічних свят, у грудні. Коли так само захотіли відпочити знайомі влітку–2014, у той самий період раннього бронювання в офісі тієї ж турфірми їм назвали вартість пропозиції на 1 000 доларів вищу.

Привабливими, на перший погляд, видаються пропозиції раннього бронювання відпочинку у Болгарії. Навіть з авіаперельотом із Києва для родини з 4 осіб на 7 ночей у «3 зірках» це коштуватиме від 1 075 євро. Втім, ця сума не включає витрат на візи й обіди–вечері. А навіть у порівняно дешевій країні для чотирьох­ у курортній зоні харчування — це вагоме навантаження для гаманця, у 10 євро на добу, як не старайся, — не вкладешся. Значно здешевлює тури поїздка автобусом. Якщо відправлятися зі Львова — не так втомитеся в дорозі. Ціни стартують від 2 225 гривень з людини за 10 ночей. До того ж можна знайти вигідні пропозиції «2 дорослих + 2 дітей безкоштовно».

Цікавими і пізнавальними видаються тури, в яких пропонують поєднати кількаденну екскурсійну автобусну програму Румунією та Болгарією і тижневий відпочинок на морі у Греції — без нічних переїздів. Якщо виїжджати з Чернівців, заплатити треба 4 900 грн. за дорослу людину (другий дорослий у номері — 3 700 грн., плюс дитина — 3 200 грн.), а потім самостійно частково харчуватися й оплачувати вхідні квитки та екскурсії (наприклад, організована поїздка в Афіни — 50 євро, похід на гору Олімп — 25 євро). Повертатися назад із Софії можна бюджетним літаком. Тоді тривалість туру (до речі, організованою ужгородською турфірмою) буде 11 днів, якщо автобусом 12. До подібних не дуже дорогих маршрутів включають Польщу, Угорщину і болгарське чорноморське узбережжя. Найвдаліше місце посадки в автобус — у Львові. Взагалі тим, хто хоче знайти економні пропозиції, варто звернути увагу на турфірми міст Західної України.

КОМПЕТЕНТНО

Можна зекономити до 30 відсотків коштів

Ігор Голубаха,
голова Всеукраїнської асоціації туристичних
операторів, президент туристичної фірми:

— Коли в Україні складна економічна ситуація, пропозиції раннього бронювання від туроператорів і готелів чи курортів, які хочуть залучити влітку більшу кiлькiсть туристів, дуже доречні. На них звертають увагу усе більше і більше людей і заздалегідь планують свій відпочинок. Це дозволяє у деяких випадках зекономити до 30 відсотків коштів. Щоправда, суспільно–політичне протистояння дещо заморозило бажання людей думати про майбутній відпочинок. Зайняти позицію очікування змушують і відчутні коливання курсу валют.

Вважаю, у раннього бронювання немає «мінусів». Найбільший попит — на країни масового відпочинку, зокрема, Туреччину, Грецію, Іспанію. Якихось узагальнень і порівнянь стосовно раннього бронювання ніхто не робив. Часто пропозиції зумовлені бажанням зробити промоцію певним готелям. Загалом, це спосіб залучення надходжень і клієнтів у низький туристичний сезон. Раннє бронювання у більшості своїй пропонується на готелі високого класу, які, як правило, не потрапляють до списку тих 2–3–зіркових, що стають «горящими» за день–два до відльоту на відпочинок. Коли клієнти в останні дні купують «палаючі» путівки, вони можуть отримати знижку на переліт. Авіакомпанії на чартерні рейси ніколи не знижують ціни. Їх знижують ті туроператори, які не змогли їх продати раніше, маючи свої квоти місць.

Я ніколи не кажу: довіряйте цій турфірмі, а не іншій. Але звертаю увагу усіх, хто збирається на відпочинок: не обирайте лише низьку ціну, дізнайтеся усе про структуру, яка її пропонує. Якщо почули професійні вичерпні відповіді менеджерів на свої запитання, побачили, що працює офіс , є ліцензія туроператора — тоді робіть вибір і купуйте тур.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>