Черкаський шлях Кобзаря

27.02.2014

Філателісти по–своєму вшанували Тараса Шевченка. До 200–ї річниці поета на малій батьківщині Кобзаря вони провели безперервну поштову естафету.

Організатор і єдиний учасник акції Олександр Канівець, член Черкаського земляцтва «Шевченків край», за покликом серця за власний кошт протягом місяця без перерви об’їхав понад 20 містечок і сіл області. У кожному з них він покладав квіти до пам’ятника Шевченку, йшов на пошту, оформляв буклет і робив відправку поштової кореспонденції. Надсилав спеціальні конверти з видами пам’ятників, памятних знаків, церков, храмів кожного району і кожного села, де вiдбувалися заходи. На спецзамовлення пана Олександра, окрім конвертів, виготовили і лімітовану серію марок. (Усі вони мають значну вартість для поціновувачів і більшою мірою призначені для філателістичних колекцій, а не для побутового використання).

Листи з Черкащини від ентузіаста отримали його друзі–філателісти, колеги, побратими з Черкаського земляцтва «Шевченків край» та працівники Верховної Ради.

«Це одиничний проект, аналогів якому не було і не буде, — переконаний пан Олександр. — Адже рідко трапляються такі визначні дати, до яких можна було б приурочити щось подібне. Цього разу збіглися чотири дати: 60–річчя з часу створення Черкаської області, 70–річчя з дня визволення Черкас, 90–річчя районів i головний ювiлей — 200–річчя з дня народження Шевченка».

Крім «поштових справ», пан Олександр демонстрував виставку «Останнім шляхом Кобзаря», де були представлені світлини з його подорожі, здійсненої у 2011 році до 150–річчя перепоховання Шевченка, від Смоленського кладовища (Санкт–Петербург) до Канева.