З пістолетом на державних виконавців

27.02.2014
З пістолетом на державних виконавців

Майже 10 років мешканці цiєї багатоповерхівки живуть на пороховiй дiжцi. (автора.)

З пістолетом у руках зустрів державних виконавців житель Черкас Дмитро Смик, який переобладнав свою однокімнатну квартиру на першому поверсі багатоповерхівки по вулиці Героїв Дніпра, 45 на перукарню, а в підвалі облаштував сауну. «Спочатку він спрямував пістолет на дільничних інспекторів та державних виконавців, а потім приставив зброю до скроні одного з них, погрожуючи, що рознесе тому голову», — пригадує пережите Алексина Гайдар, начальник центрального відділу державної виконавчої служби Черкаського міського управління юстиції. За її словами, чоловік був таким розлюченим, що вистрелив у стелю, і тільки завдяки дільничним, котрі миттю зреагували та знешкодили зброю, вдалося уникнути жахливих наслідків.

Державні виконавці прийшли до Дмитра Смика, аби стягнути з того кошти до Пенсійного фонду за ведення комерційної діяльності, а ще витребувати підвальне приміщення першого під’їзду, у якому він самовільно обладнав лазню та солярій, з’єднавши їх із приміщенням своєї перукарні.

Нагадаємо, ще у вересні 2012 року «УМ» розповідала про цю славнозвісну черкаську багатоповерхівку, у якій десять років тому тріснула бокова панель аж до третього поверху включно. Через це люди в будинку живуть, наче на пороховій дiжці. Тоді голова об’єднання співвласників багатоповерхового будинку «Гагаріна, 55» Тамара Первунінська повідомляла, що мешканці будинку переконані — тріщину спровокувала саме необдумана перебудова квартири та сауна у підвалі. У свою чергу Дмитро Смик звинувачував пані Тамару в тому, що коли вона утеплювала квартиру, то цим спровокувала появу тріщини в панелі.

Але версію мешканців підтвердили фахівці «Черкасицивільпромпроекту», заявивши, що однією з причин виникнення деформації торцевої стіни у багатоповерхівці є негативний вплив при переобладнанні квартири під перукарню.

За словами начальника управління житлово–комунального господарства Черкаської міської ради Алли Грохольської, спеціалісти довели, що тоді було пробито прорізи в чотирьох несучих конструкціях і не було зроблено їх підсилення, до того ж технічний підвал будинку використовували не за призначенням. А через деформацію торцевої стіни, наголошує вона, склалась небезпечна ситуація для мешканців цієї багатоповерхівки, що може призвести до непередбачуваних наслідків. Власник же квартири перешкоджав роботі з посилення несучих конструкцій першого під’їзду та заважав обстеженню будівлі, включаючи підвальне приміщення.

Після нападу на судових виконавців зі зброєю Дмитра Смика заарештували, і нині він перебуває в СІЗО, а за фактом нападу на людей розпочато кримінальне провадження.

«Через цього сусіда ми не могли розпочати будівельні роботи з укріплення будинку, бо він не пускав фахівців у підвал», — пояснює «УМ» пані Тамара. І додає: за сприяння Черкаської міської ради було виготовлено проект на виконання робіт з укріплення будинку, але конкретно так нічого і не вдалося зробити. Бо за тим проектом жодна будівельна організація не береться проводити укріплювальні роботи, побоюючись наслідків від запропонованого технічного рішення. Адже відповідно до нього, стіну з тріщиною повинні укріпити, поставивши біля неї три пілони — це бетонні споруди, вагою 70 тонн кожна. Але якщо ці пілони прикріпити до стіни, то вони можуть упасти і потягнути за собою стіну, тому будівельники відмовляються братися за цю роботу. «Отож треба по–новому обстежувати стан будинку і приймати рішення. Будівельні організації пропонують інший проект, але кошти влада виділила під старий», — зітхає Тамара Первунінська.

Як повідомила начальник управління житлово–комунального господарства Черкаської міської ради Алла Грохольська, ситуація з багатоповерхівкою по вулиці Гагаріна, 45 потребує оперативного втручання, і міська рада зобов’язалася стовідсотково провести фінансування проекту, проведення ґрунтовного інструментального обстеження та виконання робіт з його укріплення, на що в бю­джетному запиті на цей рік закладено 513 тисяч гривень.

Водночас черкаська міська влада офіційно оголосила, що запрошує до співпраці професіоналів, які мають досвід із проведення будівельних робіт з укріплення несучих конструкцій житлового будинку, а також мають для цього відповідні технічні можливості.