Дістав навіть «своїх»

27.02.2014

Висвітлення української революції російськими телеканалами заслужило на те, щоб увійти в підручники якщо не з історії, то принаймні з журналістики. «На перший погляд видається, що це силовики стріляють по протестувальниках. Але якщо придивитися, стає зрозуміло: насправді це повстанці, переодягнуті у відібрану в правоохоронців форму, розстрілюють своїх же з метою провокації», — сентенції на кшталт такого «викривального» сюжету телеканалу «НТВ» гідно оцінив би сам Геббельс.

Проте, як з’ясувалося, й російські ЗМІ, навіть у ставленні до України, ще мають якусь градацію етичних норм. І навіть цю й без того вкрай високу межу примудрився переступити ведучий програми «Вєсті нєдєлі» Дмитро Кисельов. Як повідомляє Lenta.ru, Російська громадська колегія зі скарг на пресу, яку було створено 2005 року за ініціативою Спілки журналістів РФ, знайшла в одному з сюжетів колишнього ведучого українського телеканалу ICTV «ознаки пропаганди».

Насправді будь–який неупереджений експерт легко виявив би не те що ознаки, а суцільний потік пропаганди в кожній програмі Кисельова, присвяченій подіям в Україні. Але для російських реалій такий висновок — уже подвиг.

Як зазначається в опублікованому на сайті громадської колегії повідомленні, відеоматеріал про Майдан «Українське віче», показаний в ефірі телеканалу «Россія 1» 8 грудня 2013 року, її члени визнали «підгонкою життя під пропагандистську «колодку». На думку членів колегії, сюжет у цілому характеризується «образливо низькою якістю» і розрахований на «нерозбірливість, невибагливість і всеїдність інформаційно залежної частини російського суспільства». Репліки самого Кисельова, який озвучує сюжет, колегія назвала «установочними узагальненнями».

З вимогою проаналізувати висвітлення подій в Україні Дмитром Кисельовим на предмет об’єктивності до Російської громадської колегії звернулася Українська комісія з журналістської етики. У скарзі відзначалося, що репортажі «Вєстєй нєдєлі» про Майдан вирізняються «тенденційно підібраним відеорядом і вирваними з контексту «синхронами», що суперечить професійній та чесній журналістиці».

Як зазначається в повідомленні, рішення щодо сюжету «Українське віче» було ухвалено ще 13 лютого. Але повний його текст з’явився лише тепер. Цікаво, що в тій програмі майже тримісячної давності Кисельов стверджував: у київських протестів є сценарій, згідно з яким на Майдані обов’язково має пролитися кров. «Конструкція заворушень виявилася організованою так, що кров і пролилася», — відзначав російський ведучий тоді, коли найстрашнішим результатом українських протестів було «всього лише» жорстоке побиття мирних студентів Євромайдану озвірілими «беркутівцями».

А ТИМ ЧАСОМ...

Російського журналіста Дмитра Шульгіна звільнили з роботи за те, що він розкритикував позицію росіян щодо українського Майдану у своєму приватному блозі в мережі «Фейсбук». Прикметно, що так різко приватну позицію Дмитра оцінило керівництво німецького холдингу «Бурда», до якого належить журнал ComputerBild — до звільнення Шульгін був його головним редактором.

«Вражає те, що російські люди підтримують фашистські гасла. Іншим разом, послухавши розмови в метро й на роботі, починаєш думати, що 99,9% росіян зараз розхвалюють Януковича і закликають перевішати всіх українців, яких поголовно називають «бендерівцями», — написав Шульгін. — Моя нація хвора, як німці у 30–40–х роках минулого сторіччя. Невже в людей більше немає совісті і честі? Одиниці з мільйонів росіян зараз піднімають голос на захист своїх українських братів».

На обурені коментарі співвітчизників Дмитро відповів: «Можете мене розфренджувати й банити, але ні перед ким просити вибачення я більше не збираюся».

Чого журналіст точно не чекав, так це того, що наступного дня після публікації цього запису, 20 лютого, очільник відділу кадрів «Бурди» пан Зетцепфандт вручить йому трудову книжку із записом про звільнення без рекомендацій. Перед тим начальство вимагало від журналіста написати у «Фейсбуці», що його сторінку зламали хакери, і погрожувало закриттям шенгенської візи та навіть фізичною розправою.

 

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>