НОВИНИ ПЛЮС

27.02.2014

В ЄС буде легше конфіскувати нелегальні активи

Європейський парламент ухвалив директиву про конфіскацію активів, отриманих у результаті злочинної діяльності. Документ дозволяє державам–членам конфіскувати майно, нажите незаконно, навіть якщо це прямо не пов’язано з конкретним злочином. Директива також допомагає конфіскувати майно, передане третім особам. Нові положення розширюють поняття про конфіскацію і виправляють ті правові недосконалості, що існували в європейському праві досі. Інші положення директиви стосуються замороження активів у випадках, коли немає вироку через смерть підозрюваного, його тривалу хворобу або втечу. Конфісковане майно передаватимуть на громадські й соціальні цілі, повідомляє «Євроньюз».

Знову протести в Туреччині

«Касетний скандал» у Туреччині спричинив чергові масові протести: у Стамбулі, Анкарі та в інших містах люди вимагають відставки прем’єр–міністра Реджепа Тайїпа Ердогана. Поліція застосовує силу. Протести спалахнули після того, як було оприлюднено запис телефонної розмови, у якій нібито Ердоган наказує своєму старшому сину Білялу вивезти з будинку останні 30 млн. євро та розподілити їх між родичами. Припускають, що запис зроблено в грудні – саме тоді, коли у країні спалахнув корупційний скандал. Одразу після оприлюднення запису в інтернеті ситуацію обговорив парламент. Опозиція стверджує, що аудіо є автентичним. Натомість на сайті Ердогана з’явилася заява про те, що оприлюднені записи сфабриковані політичними суперниками.

Єгипет: новий прем’єр обіцяє сформувати уряд цього тижня

Єгипет уже цього тижня може отримати новий уряд. Новий прем’єр–міністр Ібрагім Махлаб обіцяє не баритися з вибором міністрів. Формувати виконавчу владу йому доручив тимчасовий президент Адлі Мансур після несподіваної відставки уряду в понеділок. Головну увагу прикуто до призначення очільника оборонного відомства. Отримавши наступника, його нинішній керівник, маршал ас–Сісі, зможе висунути свою кандидатуру на президентські вибори, які, за прогнозами, він і виграє. Своїми пріоритетами новий прем’єр називає підготовку до голосування та боротьбу з тероризмом.

Після усунення від влади президента Мохаммеда Мурсі в Єгипті мало не щодня спалахують сутички за участі його прихильників з «Братів–мусульман». У попередньому уряді нинішній прем’єр був міністром житлового будівництва. Свого часу він перебував у лавах партії нині ув’язненого Хосні Мубарака, що викликало спекуляції щодо ймовірної реабілітації старого екс–президента, повідомляє «Євроньюз».

США погрожують повним виводом військ з Афганістану

Можливістю повного виводу військ з Афганістану до кінця року пригрозив Кабулу президент США Барак Обама. Вашингтон незадоволений відмовою Кабула підписати угоду зі США у галузі безпеки. Білий дім наголошує, що лише в разі підписання зі США угоди про безпеку в Афганістані після 2014 року залишаться 8 тисяч американських військовослужбовців, які сприятимуть підтриманню стабільності в цій країні, зазначає «Рейтер». Глава Пентагону Чак Хейгл представив цю позицію США для дискусії на зустрічі міністрів оборони країн–членів НАТО, яка розпочалася вчора у Брюсселі.

«Ні!» референдуму про незалежність Каталонії

У позавчорашньому зверненні до нації прем’єр–міністр Іспанії Маріано Рахой повідомив, що країна почала виходити з рецесії і за 2013 рік зафіксовано зростання економіки на 1%. Також Рахой рішуче заявив, що референдум про незалежність Каталонії, який запланований на 9 листопада, є «нелегальним», і влада зробить все, щоб він не відбувся. У цьому прем’єра підтримують як правлячі консерватори, так і соціалістична опозиція. Але регіональний уряд Каталонії впродовж останніх місяців неодноразово заявляв, що референдум відбудеться навіть за умов спротиву чи заборони офіційного Мадрида, повідомляє Бі–Бі–Сі. Президент Каталонії Артур Мас заявив цього місяця, що волевиявлення 7,5 мільйона мешканців Каталонії можна провести не під назвою «референдум», а у вигляді «консультації».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>