Масляна іде — весну веде

26.02.2014
Масляна іде — весну веде

Інна Дудник уміє готувати млинці за десятками рецептів. (з власного архіву.)

Масляна народилася у сиву давнину, в люті морози, і батьком її був Мороз. Якось діти запросили її до себе на свято, бо дуже змерзли і захотіли зігрітися–потанцювати, весну покликати. І прийшла Масляна до них не тендітною дівчинкою, як вони її собі уявляли, а червонощокою молодицею, веселою, з усмішками і піснями. Вона зуміла всіх розвеселити, розігріти кров і забути про зиму. Така одна з легенд про прихід весни.
Масляну або Сиропусний тиждень, який триває, вважали і вважають веселим святом — це народні проводи зими і зустріч весни. А ще це розмаїття запашних, золотистих, духмяних млинців, великих і круглих, як Сонце. Раніше випікали їх у печі, млинці просто на очах підростали і рум’янилися. А потім танули у роті всіх, кого ними частували. Млинці на столі, за народними звичаями, мають бути весь Масляний тиждень. Вважається, чим більше з’їмо млинців, тим сонячнішою і прихильнішою буде весна до людей.

Малокалорійні

Моя бабуся частенько примовляла: «Млинець — не клинець, черева не розколе!». Тобто млинці — хоч і поживні, але й корисні. Якщо вміло їх приготувати, можна вдосталь і поласувати, навіть не зашкодивши собі зайвими калоріями! Якщо випікати їх не лише з пшеничної крупи, а й з пшоняної, рисової, гречаної, манної, вівсяної і кукурудзяної. Раджу почати з пшоняних млинців — моїх улюблених. Приго­туйте 50 г пресованих дріжджів, 3 склянки борошна (просійте його відразу), 0,5 л молока, 3 столові ложки цукру, 70 г вершкового масла, 5 яєць. Для каші — 1, 5 склянки пшона, 3 склянки молока, чайну ложку солі й 3 столові ложки цукру.

Спочатку зробіть опару — це просто, якщо й не готували досі. «Невмілому руки не болять» — так навчила мене бабуся місити пухке дріжджове тісто. Отож — до теплого молока додайте дріжджі, борошно і цукор, замісіть тісто, накрийте його серветкою і залиште на годину в теплому місці. Тим часом приготуйте пшоняну кашу. Найперше — пшоно потрібно старанно промити. Далі засипте пшоно в киплячу підсолену воду (води має бути втричі більше, як крупи) і доведіть до кипіння. Нехай прокипить каша хвилин п’ять. Потім зцідіть воду, пшоно залийте молоком, трохи посоліть, додайте цукор і зваріть до готовності пшона. Коли каша прохолоне, її потрібно пропустити крізь сито (щоб отримати однорідну масу, можете використати блендер). Потім кашу додайте до опари, влийте туди розтоплене масло і жовтки. Білки збийте окремо й акуратно введіть у тісто, зверзу вниз, щоб воно лишалося пухким. А коли тісто підійде — випікайте млинці на соняшниковій олії. Смакують вони зі сметаною, вершками, джемом, варенням, медом.

Гречані для Тані!

Сонячно–жовтими, неначе курчата, вдаються не лише пшоняні, а й кукурудзяні млинці, хоча малокалорійними їх не назвеш. Отже, для приготування знадобляться: склянка кукурудзяного борошна, 2 склянки пшеничного борошна, склянка вершків чи некислої сметани, 2 склянки молока, 4 яйця, 25 г пресованих дріжджів, 3 столові ло­жки цукру і дрібка солі. Нагрійте молоко і розведіть у ньому дріжджі. Додайте борошно, добре вимісіть, накрийте тісто серветкою і залиште у теплому місці на годину. Окремо з цукром розітріть жовтки і додайте до тіста, нехай ще півгодини підходить. Тим часом збийте білки, додайте до них вершки або сметану і влийте масу в тісто, вимісіть знову. Через хвилин 20 починайте випікати млинчики на соняшниковій олії. Дуже смакує до кукурудзяних чорничне варення.

За цим же рецептом можна спекти і рисові млинці, замінивши кукурудзяну крупу на рисову в тій же пропорції. Вони надзвичайно пухкі — це вас приємно здивує! Днів Сиропусного тижня вистачить, щоб відкрити для себе багато нових млинців. Інші нові смаки отримаєте, якщо візьмете житню крупу чи вівсяну.

Гречані млинці у моєму дитинстві бабуся по–змовницьки присвячувала мені. Втім їх можна так само готувати для Олі, Іринки, Валі, Маринки, Оксанки чи Миколки або Павлика. Бо гречана крупа практично не має протипоказань, і навіть знижує рівень цукру в крові й додає чимало мікроелементів. Отож розведіть у склянці теплої води склянку гречаного борошна і 15 г пресованих дріжджів. Залиште опару на годину в теплому місці. Коли підійде, додайте ще склянку гречаного борошна, склянку молока, столову ложку цукру і дрібку солі, замісіть тісто і поставте ще рости на півгодинки. А потім смажте і вже гарячими смакуйте. Із тягучим бурштиновим медом вони — фантастичні!

Гречані млинці, як і інші, можна їсти з несолодкими приправами. Тоді у тісто не треба додавати цукор. Можна зробити, наприклад, грибну підливу — із підсмажених на вершковому маслі печериць, цибулі, сметани і зелені.

Класика з новаціями

Тоненькі пшеничні млинці на всю сковорідку — це класика. А вже кожен на свій смак робить новаторські варіації. Такі млинці можна готувати на солодкому молоці, на кефірі, на пиві, на мінеральній воді, на дріжджах, із крохмалем, горіхами чи маком. Домогосподиня Інна Дудник, яка разом з родиною мешкає в селі Дергачі неподалік Харкова, каже, що випікає якнайтонші млинці із закритими очима у прямому значенні слів. У її кулінарному записничку — понад півсотні рецептів млинців iз начинками, які вона готувала.

Класичні налисники в банячку Інна радить готувати так. Збийте 3 яйця з трьома столовими ложками цукру, додайте 6 столових ложок просіяного борошна, 0, 5 літра теплого молока, третину чайної ложки соди, погашеної оцтом, 2 столові ложки соняшникової олії, дрібку солі. Замісіть тісто без грудочок, якщо воно буде густіше за кисіль — додайте теплої води. Господиня пропонує для замішування скористатися блендером — тісто буде м’яке й еластичне, а млинчики потім — неначе оксамитові. Посмажте млинці з двох боків до золотистого кольору, попередньо наливаючи ополонником тісто на добре розігріту сковорідку. Змащувати пательню олією треба лише перед смаженням першого млинця, далі в цьому не буде потреби, бо олія є у тісті. Його, щоправда, кожного разу треба акуратно помішувати ополонником, щоб з першого разу не зачерпнути трохи не весь жир, що підіймається доверху.

Начинку для налисників господиня з Харківщини робить у такий спосіб. У вершковий сир (400 г) вбиває яйце, додає 3 столові ложки цукру, трішки ваніліну і добре вимішує блендером (можна пропустити крізь м’ясорубку). Один із способів загортання начинки такий: млинець розріжте на 4 частини, викладіть на кожну підготовлений сир і загорніть. У результаті матимете солодку дрібноту, схожу на «пальчики». Складіть їх у банячок, спочатку полийте розтопленим маслом, а потім ще збитими сметаною з цукром. Наостанок поставте у духовку, нагріту до 180 градусів, на 15—20 хвилин.

«Я зазвичай печу дуже тонкі млинці з будь–якого тіста, — каже Інна Дудник. — Утім крохмальні виходять практично прозорими». Якщо загорнути у них мак, перетертий з цукром, чи горіхи з медом, чи трояндове варення — можна сміливо брати участь у будь–яких кулінарних конкурсах.

Щоб зготувати крохмальні млинці, потрібно 0,5 л молока, 4 столові ложки без гірки картопляного крохмалю, 4 столові ложки з гіркою пшеничного борошна, 4–5 яєць, 2–3 столові ложки соняшникової олії, цукор і сіль за смаком. Молоко підігріти, борошно просіяти. У миску спочатку насипати борошно, крохмаль, цукор, сіль, потім додати яйця, перемішати (міксером) і починати вводити молоко. Усе розмішати міксером, щоб не було жодної грудочки. Далі додати олію, знову перемішати і дати постояти 20 хвилин. Тісто буде дуже рідким. Утiм Інна строго наказує: не потрібно додавати борошна! Тісто перед кожним набиранням в ополоник потрібно перемішувати, щоб крохмаль не осідав на дно. Варто наливати тісто на сковорідку так, щоб воно лягало на неї рівномірно, дуже тонко. Кожен готовий млинчик треба змащувати вершковим маслом і складати на гірку попередників . Їсти «порожніми» або з улюбленою начинкою.

Смачного!

P.S. Не варто забувати про духовне значення Масляни. Це свято приносить із собою Прощену неділю. Зустрічаючи нове відродження природи, задобрюючи її сили млинцями, всім довкола, особливо рідним і близьким, потрібно прощати образи.

НАЧИНКИ

Скажи, що всередині

Інна Дудник свою родину і друзів пригощала налисниками з різноманітними наповнювачами. Список інгредієнтів начинок кожну господиню підштовхне до нових експериментів на кухні.

Солодкі:

— вершковий сир, цукор, ваніль, родзинки;

— мак, цукор або мед, і родзинки;

— терті сирі або печені яблука з цукром і корицею;

— консервовані ягоди чи плоди (вишні, абрикоси, персики, груші), подрібнені і присмачені медом;

— сухофрукти (родзинки, курага, чорнослив, інжир), пропущені крізь м’ясорубку, з лимонним соком і медом;

— джем iз волоськими горіхами;

— варена «згущенка» з горіхами і вершками;

— мед iз мигдальною стружкою;

— морозиво з джемом чи ягідним сиропом;

— заварний крем;

— шоколад, вершки і терті горіхи;

— сметана, збита з цукром, і горіхи.

Солоні:

— будь–яка ікра: не лише лососевих риб, а й, наприклад, мінтаю;

— гриби, смажені з цибулею, у сметані;

— підсмажений м’ясний фарш із зеленню, чи грибами, чи вареним подрібненим яйцем;

— вершковий сир iз кропом і сіллю;

— печінковий паштет;

— шматочки солоної сьомги або філе оселедця із зеленню і вершковим маслом;

— відварене (або копчене) куряче філе з обсмаженими цибулею та морквою;

— зелена цибуля, подрібнені варені яйця і варений рис;

— шматочки шинки чи копченої курки, чи копченої скумбрії.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>