Болотна справа

26.02.2014
Болотна справа

Так затримували тих, хто прийшов під Замоскворецький суд підтримати учасників «Болотної справи». (Рейтер.)

Московська поліція встановила рекорд, затримавши понад 400 людей — найбільше з травня 2012 року. Цього разу «автозаки» заповнювали учасниками протесту проти рішення Замоскворецького суду російської столиці, який визнав винними в участі у масових заворушеннях і застосуванні насильства проти представників влади усіх вісьмох підсудних — обвинувачуваних у справі про події на Болотній площі 6 травня 2012–го.

Серед затриманих — багато відомих постатей: опозиціонери Ілля Яшин, Сергій Давідіс, нещодавно звільнені за амністією учасниці панк–гурту «Пуссі райт» Марія Альохіна та Надія Толоконникова.

А також екс–кандидат у мери Москви Олексій Навальний, який отримав вісім діб адміністративного арешту. Оскільки наразі Навальний є умовно засудженим у справі «Кіровлісу», затримання може обернутися для нього великими неприємностями — заміною 5 років умовного терміну на цілком реальний.

Вирок учасникам демонстрації проти інавгурації Володимира Путіна виявився м’якшим, ніж вимагало обвинувачення. Найбільший термін ув’язнення — 4 роки позбавлення волі Сергію Кривову, найслабше покарання — 3 роки й 3 місяці умовного вироку Олександрі Наумовій. Адвокати засуджених обіцяють оскаржувати рішення суду не лише у російських, а й, якщо знадобиться, в європейських інстанціях. Захисники наголошують, що доказів вини їхніх підзахисних немає — скажімо, на відеозапису чітко видно, що Ярослав Білоусов, засуджений на 2,5 року ув’язнення за застосування сили, робить кидок значно пізніше, ніж «постраждалий» від нього йде геть.

Попри все, опозиційні росіяни з приємністю відзначають чималу кількість протестувальників, які зібралися під стінами Замоскворецького суду, не злякавшись посиленого очеплення бійцями «ОМОНу» та внутрішніх військ РФ. За різними оцінками, на стихійний мітинг прийшло близько тисячі людей (так, зараз для Москви й це багато), які розмахували російськими прапорами і скандували «Майдан!» та «Путін, геть!» (саме так, українською мовою).

Власне, тільки за це — тобто, фактично, ні за що — їх і почали затримувати. При тому, що жодних неправомірних дій учасники пікету не чинили. Єдине, що неабияк розважило «заворушників» — затримання учасника протесту в масці Володимира Путіна. «Так його, правильно!» — кричали свідки подій, коли бідолаху запихали в «автозак». Поліція гумору, звісно, не зрозуміла.

Цей суд — лише одна з багатьох справ щодо «в’язнів Болотної справи». Після виступів опозиції на Болотній площі було затримано більше 400 учасників акції, яких звинуватили у спробі порушити основи безпеки і стабільності в суспільстві, дестабілізації соціально–політичної обстановки тощо. Загалом у справі «Болотної площі» проходить близько трьох десятків осіб.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>